O najaktuelnijoj temi – PANDEMIJII KORONA VIRUSA

JEDAN RACIONALAN POGLED – svoj lični stav objavio je ugledni mitrovački lekar dr Miroslav Kendrišić na svom Fejsbuk profilu:

Po obrazovanju sam lekar, specijalista otorinolaringolog pa ne bih želeo da svoje savete ili mišljenje o aktuelnom korona virusu dajem ispred mojih kolega infektologa i epidemiologa. Ali, lekar sam, otac, suprug, komšija, prijatelj pa osećam potrebu da dam podršku mojim sugrađanima.

Iako se o ovom novom virusu ne zna sve pouzdano, moj savet kao lekara je SLUŠATI ISKLJUČIVO I JEDINO STRUKU. Situacija se menja iz sata u sat, i to je za očekivati u ovakvim situacijama, ali pravovremeno informisanje javnosti od strane stručnih ljudi će doprineti da se ne stvara panika i da se svi ponašamo racionalno i sa poštovanjem prema svim članovima društva. O svakom treba da brinemo i sad treba pokazati zajedništvo i solidarnost.

Restrikcija u socijalnim i društvenim odnosima, dakle smanjena socijalna aktivnost važna je u narednom periodu.
To znači da ukoliko morate da budete izloženi kontaktima sa drugim ljudima, činite to odgovorno, na dovoljnom odstojanju, ne idite u društvo ukoliko imate simptome respiratorne infekcije, kada kašljete i kijajte stavite papirnu maramicu preku usta i nosa, odmah je bacite i operite ruke JER TEMELJNO PRANJE RUKU JE VEOMA, VEOMA VAŽNO! Bilo bi preporučljivo izbegavati prisustvo većim skupovima što može prekinuti lanac prenošenja infekcije ovim virusom, jer to je u ovom trenutku primarni cilj borbe protiv korona virusa. Korišćenje zaštitnih maski, ukoliko ih posedujete, treba upotrebljavati ne samo radi lične zaštite, nego i ako vi sami imate simptome prehlade, odnosno blaže virusne infekcije koja se može preneti na vama bliske osobe.

Nije potrebno stvarati paniku nagomilavanjem različitih namirnica i potrepština za domaćinstvo kao ni bilo kakvim lekovima i medicinskom opremom jer će svaka nekontrolisana kupovina dovesti do nerealne nestašice nečega što će potencijalnim bolesnicima biti preko potrebno u nekom momentu.