Obeležen Dan pobede kod spomenika u Martincima

Sremska Mitrovica obeležila je 9. maj, Dan pobede u Drugom svetskom ratu ceremonijom polaganja venaca i cveća na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Martincima.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Ceremonijom odavanja pošte palim borcima i žrtvama fašizma u Martincima obeležen je praznik slobode u Evropi.

Uz počasnu stražu, cveće su položili predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, predstavnici Saveta Mesne zajednice „Martinci”, a u ime gradonačelnice i Grada Sremska Mitrovica cveće je položio zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu Zoran Miščević.

Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Martincima je podignut u znak sećanja na masovan odlazak Martinčana u Narodno-oslobodilačku borbu i predstavlja nasleđe spomeničke kulture Srema, koji je dao veliku žrtvu za oslobođenje Srbije, Jugoslavije i Evrope u Drugom svetskom ratu.

Grad Sremska Mitrovica uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture obnovio je spomen-obeležje nakon više decenija, te je ovogodišnje obeležavanje Dana pobede upriličeno upravo kod ovog spomenika.