Obeležena godišnjica stradanja rodoljuba u Drugom svetskom ratu na Spomen-groblju

Godišnjica stradanja sremskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu, 78. put obeležena je u Memorijalnom kompleksu Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici pod nazivom „Da se ne zaboravi”.

Spomen-groblje kao zajednička grobnica 7.950 poginulih i streljanih smatra se jednim od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata. Među stradalima na tom mestu je i čuveni srpski slikar Sava Šumanović.

Liturgiju i parastos žrtvama služio je Savo Rakita protojerej stavrofor uz sasluženje sveštenika i nakon toga se obratio okupljenom narodu podsetivši se velikog staradanja koje se odigralo pored starog pravoslavnog groblja gde je kasnije podignut memorijalni kompleks Spomen-groblje.

U ime Grada Sremska Mitrovica vence su položili Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport i Dejan Umetić direktor Istorijskog arhiva „Srem” i odali počast tragično stradalim žrtvama.

Organizatori su: Istorijski arhiv „Srem”, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Srpska pravoslavna crkvena opština Sremska Mitrovica i Centar za kulturu „Sirmiumart”, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica.