Obeleženi Dan policije i slava Ministarstva unutrašnjih poslova

Povodom Dana policije i slave Ministarstva unutrašnjih poslova – Svete Trojice, u centru grada održan je taktičko-tehnički zbor policije i vatrogasca – spasilaca. U sali Gradske kuće upriličeno je svečano potpisivanje zakletve policijskih službenika koji će na posao biti raspoređeni širom Srema i na graničnom prelazu.

Na trgu su bila izložena policijska vozila i prateća oprema: patrolni automobili, saobraćajni motocikli, vatrogasna vozila,  marica, džip, kombi IJP, dron, vatrogasna oprema i oprema za forenziku, u prisustvu nadležnih policijskih službenika i njihovih starešina.

Pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su Dan policije obeležili u druženju sa građanima, obišla je gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

Aleksandar Bandulaja, načelnik odeljena Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici rekao je: „Povod našeg današnjeg okupljanja je obeležavanje Slave Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije. Ovo je prilika da zainteresovani građani mogu da pogledaju i našu opremu i da i razgovaraju sa policijskim službenicima. Osim policajaca, ovde su i pripadnici vatrogasne jedinice, odnosno Odeljenja za vanredne situacije. Građani mogu da dobiju informacije iz delekruga rada Ministarstva unutrašnjih poslova. Izložena su vozila i oprema koju policija koristi u redovnom radu, osim naših patrolnih vozila i vozila vatrogasnih jedinica, veoma je interesantna oprema koju koristi kriminalistička policija u okviru forenzičkih istraživanja.”

U prostorijama Grada Sremske Mitrovice 24 policijska službenika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici i 53 policijska službenika pripadnika Regionalnog centra granične policije prema Republici Hrvatskoj položili su svečanu zakletvu nakon završenog pripravničkog staža i državnog ispita.

Kao je rekla Marina Radanović iz Policijske stanice Stara Pazova: „Danas smo se obavezali da ćemo odgovorno i profesionalno obavljati sve poslove u nadležnosti naše policijske profesije u interesu građana Republike Srbije. Svesni smo rizika kojima ćemo biti izloženi, ali obećavamo da ćemo ukazano poverenje opravdati i biti uvek u službi građana i svoje zemlje. Moja dugogodišnja želja je da postanem pripadnik policije i sada kada je ostvarujem svesna sam velike časti i odgovornosti koja mi je ukazana. Čestitam svim koleginicama i kolegama koji su danas položili svečanu zakletvu i time postali deo velike porodice koja se zove Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.”

Ovi policijski službenici biće raspoređeni na području Policijske uprave Sremska Mitrovica u svim linijama rada, a policijski službenici granične policije u stanicama granične policije. Oni su se kroz ovaj čin svečane zakletve obavezali da će zakonito i profesionalno obavljati svoje poslove. Načelnik Bandulaja im je čestitao u ime Policijske uprave Sremska Mitrovica i u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i poželeo sreću u životu i u daljem profesionalnom radu.

Inače, Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur- česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Zbor policijskih službenika i vatrogasaca-spasilaca bio je prilika da se još jednom istakne važnost pripadnika policije i vatrogasnih službi u društvu i da se oda priznanje za njihov predan rad i požrtvovanost.

Koreni javne bezbednosti u Srbiji datiraju još iz 14. veka iz doba Nemanjića, a na Skupštini održanoj 14. januara 1811. godine i zvanično je osnovano Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Ovaj datum svečano je obeležen širom Srbije, iato tako i u našem gradu.