Obnova škole u Klenku

Prvi put put posle više decenija đaci u seoskoj školi u Klenku imaće kompletno uređenu školu. Želja đaka, nastavnika i meštana je bila da se objekat renovira i sredi, što smo se potrudili da ispunimo, poručila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je danas sa zamenicom Biljanom Popović Jovanović obišla radove na rekonstrukciji Osnovne škole „23. oktobar” u Klenku.

Obnova se odvija po fazama, trenutno se privode kraju radovi u unutrašnjosti objekta u učionicama i kancelarijama, nakon čega predstoji i uređenje spoljašnje fasade, rešavanje problema mokrog čvora, a sve radove finansira lokalna samouprava.

„Prošle godine smo izdvojili 40 miliona za renoviranje škola na teritoriji opštine Ruma, između ostalog i škola u Klenku je dobila sredstva za renoviranje. Dobar deo posla je završen, u prizemlju su zamenjeni podovi u učionicama i prostorije su okrečene, a na spratu su takođe izvršeni molerski radovi i zamena stolarije. Takođe, radovi su obuhvatili i objekat predškolske ustanove Poletarac”. Sanirani su i delovi krova na mestima gde je dolazilo do prokišnjavanja. Počinju radovi na izgradnji novog prilaza učeničkim toaletima, pošto se sanitarni čvor specifično u ovoj školi nalazi izvan objekta”, izjavila je predsednica Ćirić, najavivši nova ulaganju u školu u Klenku.

„Planiramo radove na kompletnoj elektroinstalaciji u objektu, zamenu pločica u hodniku, a na proleće nas očekuju i radovi na fasadi što je već ušlo u ovaj deo projekta, ali zbog povoljnijih vremenskih uslova taj posao mora da sačeka proleće”, rekla je predsednica Ćirić.

„Trudimo se maksimalno da obnovimo sve objekte škola na teritoriji čitave opštine kako bi naši đaci imali što bolje uslove za obrazovanje i učenje. To nam je cilj, da stvorimo što bolje uslove za naše mališane, jer to je naša budućnost”, istakla je predsednica Ćirić.

Školu u Klenku pohađa 215 učenika, podeljenih u 11 odeljenja, a po rečima  Jasmine Popović, direktorice te obrazovne ustanove ovo su najobimniji radovi do sada.

„Hoblovan je i lakiran parket, postavljene su klime u tri prostorije, kompletno krečenje, sada se vrši rekonstrukcija učeničkih toaleta da bi ulaz bio iz škole, a ne iz dvorišta. Do sada su deca i zimi po snegu ili kiši morala izaći iz škole da bi došli do toaleta. Saniran je krov odnosno tavanski prostor, to je regulisano i na školi jer je kod pedagoga curila voda i bukvalno je deo plafona otpao i sad je sve to sanirano, prekrečeno i mnogo je drugačije i deca se raduju, ali s obzirom da još imamo radova još nisu svi u svojim učionicama pa kad bude završeno onda će se vratiti u svoje učionice, a oni to naravno jedva čekaju”, napomenula je direktorica Popović.

Predsednica Ćirić je najavila da će u 2023. godini započeti i kompletno renoviranje OŠ „Ivo Lola Ribar” u Rumi.

„OŠ „Ivo Lola Ribar” je velika škola koja pokriva značajan broj dece odnosno veliki kraj u Rumi, ima i područna odeljenja i pre svega zgrada koja je pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro, stoga je naša dužnost da i tu školu uradimo, nismo je zaboravili”, naglasila je predsednica Ćirić.