Prvi medomat postavljen u Sremskoj Mitrovici

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Na inicijativu Grada Sremska Mitrovica, Regionalna razvojna agencija „Srem“, u partnerstvu sa Pokretom Gorana iz Sremske Mitrovice i Društvom pčelara „Jovan Živanović“, realizovala je projekat „Zasnivanje ekološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica“. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju sprovodi  Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Kako je tim povodom rekao Milan Mirić direktor RRA „Srem“, cilj je bio da se pašnjak „Valjevac“ vrati u nekadašnje ekološki povoljno stanje i zadrže manje grupe žbunova bagrenca koji predstavljaju izvor najkvalitetnijeg polena. Time se doprinelo da se na ovaj prostor ujedno vraćaju i pčelari sa svojim košnicama i pčelinjom ispašom, a orezine koriste za proizvodnju briketa. 

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice, zahvalio se donatorima i projektnim akterima na realizaciji projekta koji nosi socijalne, ekološke, zdravstvene i privredne efekte. Po njegovim rečima, najpre je deo pašnjaka „Valjevac“ iskrčen od divljeg rastinja, a od tih orezina proizveden briket koji se dalje distribuira socijalno ugroženim mitrovačkim porodicama. Briketiranje doprinosi i smanjenju emisije štetnih gasova i utiče na borbu protiv klimatskih promena, a na raskrečenom delu pašnjaka postavljene  su košnice gde će se proizvoditi zdrava hrana, odnosno med koji se dalje na tržište plasira preko novog gradskog medomata, jednog od prvih medomata u Srbiji, i prvog u Vojvodini. Konzumenti mogu biti sigurni da kupuju pravi, domaći med koji su proizveli lokalni pčelari. 

Katarina Sajc portfolio menadžerka UNDP-a u Srbiji je istakla  da ovaj projekat omogućava održivu proizvodnju meda, na inače nedostupnim područjima zaštićenog prirodnog dobra. Pored toga projekat pokazuje kako se u praksi sprovodi cirkularna ekonomija i adekvatno korišćenje raspoloživog lokalnog resursa – biomase.