Pored bogate istorije i nestvarne prirode, Vojvodina se oduvek isticala po najukusnijim jelima koji žitelji naše ravnice pripremaju sa mnogo ljubavi! Upravo zbog toga, godinama unazad počele su prve gastronomske manifestacije u Vojvodini, kako bi se očuvala tradicija naših slasnih jela.
U srcu Srema, Banata i Bačke, svake godine, održavaju se gastronomske manifestacije koje zbog svoje raznovrsne ponude, okupljaju sve gurmane na jednom mestu. Pored preukusne domaće hrane, posetioci imaju priliku da istraže i degustiraju raznovrsna vina, domaću rakiju i domaće sokove.
Bitno je istaći da svaka od gastronomskih manifestacija, nije samo gastronomski događaj, već i prilika da se proslavi kulinarsko nasleđe Vojvodine.
Ovog meseca, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2023. godini na teritoriji AP Vojvodine.
Ugovori su potpisani sa 156 korisnika, dok vrednost investicija iznosi blizu 163 miliona, a učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznosi 15 miliona dinara.
Slaninijada u Kačarevu, Kobasicijada u Turiji, Čvarak fest u Sivcu i Kuli, Sremska kulenijada u Erdeviku, Somborski kotlić, VinoFest u Vršcu, Bodrog fest u Bačkom Monoštoru i druge gastronomske manifestacije su i ove godine opravdale očekivanja mnogobrojnih gurmana, koji su ih ispratili sa osmehom na licu i punih stomaka.
U narednom periodu očekuju nas ove gastronomske manifestacije: Gastro Srem u Staroj Pazovi, Grožđebal u Vršcu, Sremski Klob-Kob Fest u Šidu, Gastro Fest u Bečeju, Sarmijada u Bačkoj Topoli, Kotlić u Kačarevu i mnoge druge.