Odata počast rodoljubima u Sremu stradalim u Drugom svetskom ratu

 U Memorijalnom kompleksu Spomen-groblje na mestu zajedničke grobnice 7.950 poginulih i streljanih služen je parastos i položeni su venci, čime je odata počast nevino stradalim u Drugom svetskom ratu.

Na Starom srpskom pravoslavnom groblju Vladika Sremski gospodin Vasilije u sasluženju sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Kapeli Prepodobne Majke Paraskeve. Nakon toga održan je parastos za postradale kod spomen ploče na Spomen-groblju.

Stradalim sremskim rodoljubima, među kojima je i čuveni srpski slikar Sava Šumanović, odata je počast polaganjem venaca u Memorijalnom kompleksu i prigodnim programom. Time je obeležena 81 godina od stradanja naroda Srema u ustaškim akcijama Viktora Tomića tokom avgusta i septembra 1942. godine.

U ime Grada Sremska Mitrovica vence su na spomen obeležje, položili Svetlana Milovanović gradonačelnica i Vladimir Pavlović predsednik Skupštine opštine.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica: „Naš Grad neguje kulturu sećanja i Spomen-groblje mora da nas seća na tamni čas u Sremskoj Mitrovici. Spomen-groblje je simbol stradanja, ali i simbol pobede života nad smrću. Te, 1942, Sremu se desilo ono najgore. Ovde je doveden goloruk narod sa sremske ravnice, prvo su im oduzimali dostojanstvo, pa sećanje, pa život. Osam hiljada nije broj, to su imena i prezimena, nečija deca, roditelji, sestre i braća. Oni su svojim životom platili našu privilegiju da živimo u slobodi i miru.”

Vence su na spomenik stradalima na Spomen-groblju, pored predstavnika Grada Sremska Mitrovica položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije, mesnih udruženja boraca, predstavnici sremskih sela i drugi.

Upriličen je prikladan program, u okviru kojeg je nastupio Hor „Serbika” iza našeg grada.

Ova grobnica smatra se jednim od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata.