Odlaže se državna matura: Predlog da se održi tek 2026. godine?

Ministarstvo prosvete je predložilo da se državna matura odloži za 2025/2026 godinu.

Državna matura najverovatnije će biti odložena za dve godine od zakonom predviđenog, tako da će biti održana tek 2026. godine, nezvanično saznaje Informer!

Ministarstvo prosvete je predložilo da se državna matura odloži za 2025/2026 godinu

– Ministarstvo je ovo predložilo nakon što su pristigli brojni zahtevi da se državna matura odloži – kaže izvor.

Ministarstvo prosvete za sada se nije oglašavalo ovim povodom, a izvor tvrdi da je predlog upućen relevatnim institucijama na mišljenje.

 

Šta je do sada poznato u vezi sa državnom maturom?

Fakulteti koji budu hteli da, pored državne mature, organizuju dodatno propitivanje kandidata, imaće pravo na to, ali to neće moći da se zove prijemni ispit, već provera znanja i sklonosti.

Takođe, pitanja koja će deci biti postavljena tom prilikom neće moći da budu iz gradiva koje je pređeno u srednjoj školi, jer će ono biti „pokriveno“ pitanjima na državnoj maturi.

Za razliku od mature koja se trenutno sprovodi na školskom nivou, kada nastavnici svojim učenicima daju teme i sastavljaju zadatke, a zatim i ocenjuju radove učenika, državna matura sprovodiće se na nacionalnom nivou. To znači da će svi učenici raditi iste, standardizovane testove, u isto vreme i pod istim uslovima, a testovi će biti eksterno i objektivno ocenjeni.