Održan dečji „Soko kamp“ u Sremskoj Mitrovici

Udruženje građana „Mitrovački Soko“ sasvojom idejom Soko kampa osvojilo je bespovratna sredstva u iznosu od 2.500 eura  na regionalnom RISE projektu (Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo) koji za cilj ima osnaživanje i podršku mladim socijalnim preduzetnicima.

Soko kamp je prvi dečiji kamp u Sremskoj Mitrovici, koji za cilj ima povećanje motivacije i interesovanja za prirodu kod dece i mladih kao i smanjenje upotrebe digitalnih uređaja.

Originalnost Soko kampa ogleda se kroz društveno korisne aktivnosti u koje će deca biti aktivno uključena tokom kampovanja. Ekološkim aktivnostima naš kamp imaće pozitivan uticaj na prirodu. Kamperi će učestvovati u zadacima koji uključuju čišćenje šuma i plaža, sadnju odgovarajućih stabala i uređenje i obeležavanje planinarskih staza. Kroz ove aktivnosti deca bi takođe razvila osećaj društvene odgovornosti i pozitivan odnos prema prirodi.

Promo dan

Soko Kamp je održao svoj promotivni dan 20.05.2023 godine na maloj plaži u Sremskoj Mitrovici (naselje Stari Most). Ovde su roditelji i deca imali izvanrednu priliku da se upoznaju sa atmosferom i aktivnostima kampa. Takođe roditelji su imali priliku da se upoznaju i pričaju sa voditeljima kampa i dobiju odgovore na sva pitanja.

“Naše udruženje građana je ove godine učestvovalo na velikoj akciji čišćenja Srbije- “Zavrni rukave”. Tu smo sa oduševljenjem primetili kako naši sugrađani podržavaju akcije vezane za ekologiju i prirodu- što su osnovne vrednosti našeg Soko kampa. Danas smo imali priliku ugostiti naše sugrađane na Maloj plaži te im pružiti priliku kako roditeljima tako deci da kroz aktivnosti u prirodi i druženje predstavimo svoju ideju Soko kampa. Odaziv je doista bio sjajan. Deca i roditelji pokazali su veliko interesovanje za vrednosti kampa, te aktivno i sa radošću učestovali u sportskim i društvenim aktivnostima. Na samom početku smo se upoznali sa decom,roditeljima te nakon  njihovog međusobnog upoznavanja  zaigrali neke od poznatih društvenih igara i sportova (ne ljuti se čoveče, šah, fudbal, frizbi, badminton i puštanje zmaja). Nakon toga održali smo interatkivnu radionicu u kome su deca mogli da nauče osnovne kamperske veštine kao što su paljenje logorske vatre i podizanje šatora. Drago mi je da vidim toliko interesovanje i želju za prirodom, verujem da će u budućnosti naša zajednica prepozanti vrednosti Soko kampa, te da će deca imati priliku da rastu u prirodnijem i zdravijem okruženju“ kaže Dario Španović jedan od članova Soko tima.

O timu

Soko kamp je projekat udruženja građana “Mitrovački Soko” koji je pokrenut na inicijativu nekoliko mladih Mitrovčana. Oni su vođenih iskustvom i željom za pozitivan razvoj i rast dece pokrenuli ovu zelenu ideju koja će ovo leto započeti sa svojim prvim aktivnosti.

“U našem timu imamo tri člana, a njihov primarni posao jeste rad sa decom na  različitim poljima njihovog razvoja. Emilija Major je licencirana fizioterapeutkinja sa dugogodišnjim iskustvom u promovisanju zdravih fizičkih navika i aktivnosti dece kao i pravilnog držanja. Dario Španović je profesor istorije sa 13 godina iskustva kao profesor u školi. Dario poseduje veliku stručnost  u kampovanju, radu sa decom kao i u vođenju dečijih ekskurzija i izleta. Opši cilj našeg tima je podsticanje entuzijazma dece za aktivnosti na otvorenom i u prirodi. Svi živimo u Sremskoj Mitrovici, gde smo se prvo povezali kroz rad u školi I inicijative društveno korisnog rada u kojima smo svi učestvovali. Nakon registracije našeg udruženja I vodeći jednodnevni pilot program u Starom Slankamenu, ohrabreni smo od strane RISE-a odlučili smo da pokrenemo „Soko kamp““, kaže Sara Žurovski, fizioterapeut i specijalista za razvoja dece sa višegodišnjih iskustvom u zemlji i inostranstvu.

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je besplatni program podrške za razvoj ideja socijalnog preduzetništva koji u Srbiji sprovodi organizacija Smart kolektiv. Program je namenjen motivisanim i posvećenim mladim ljudima koji su spremni da izdvoje vreme za učenje i doprinesu pozitivnim promenama na Zapadnom Balkanu. Cilj programa je da podrži ideje sa snažnom društvenom misijom koje će region učiniti boljim mestom

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine GROUPE SOS Pulse, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN) i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart kolektiv, IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više i Yunus Social Business. RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Evropska unija (EU).

Pobednička ideja tima Mitrovačkog Sokola bila je pokretanje dečijih kampova sa ciljem smanjenja upotrebe digitalnih medija kod dece, te približavanje i upoznavanje dece sa kampovanjem i aktivnostima u prirodi. Soko kamp će se ove godine održati prvi put gde će deca imati priliku za boravak u šatorima na predviđenim mestima za kampovanje.