Održani Dani vina u Rivici

Foto: Opština Irig

U Rivici su održani 23.Dani vina u organizaciji Zavičajnog društva „Fruškogorje“, Mesne zajednice Rivici i Turističke organizacije Opštine Irig, pod pokroviteljstvom Opštine Irig.

Na ocenu je pristiglo skoro 200 uzoraka vina, a ocenjivalo ih je 14 vrhunskih enologa.

Foto: Opština Irig

-Potrudili smo se da u centar stavimo male proizvođače hrane i pića. Možemo sa ponosom reći da se vinska kultura u našoj zemlji značajno pomerila u pozitivnom smeru i sve je više zasada vinove loze na Fruškoj gori i to nas kao organizatore posebno raduje, istakao je Goran Eror, predsednik zavičajnog društva „Fruškogorje“ Rivica.

Apsolutni pobednik ovogodišnjih 23.Dana vina u Rivici je Đorđe Кovačević iz Stejanovaca. U kategoriji crvenog vina najbolji je bio Janko Majorski iz Stare Pazove sa vinom Morava, u kategoriji crvenog vina Vinarija Vojinović iz Begeča sa merloom, a u kategoriji rozea Đorđe Кovačević iz Stejanovaca koji se takmičio sa vinom Ruža velikog dola. Najbolje voćno vino proizvela je Pop Ljubina vinarija iz Sremske Mitrovice, a bermet Vinarija Pastornjicki iz Erdevika. U kategoriji staro belo vino najbolji je proizvođač Živan Radojčić iz Jaska, za staro crveno vino nagrada je ponovo otišla Vinariji Vojinović iz Begeča, a za staro roze vino Vinariji Tanasković iz Кrušedol Prnjavora.

Foto: Opština Irig

– Кonkurencija je bila jaka, čast mi je da u Stejanovce ide ovaj pehar. Moja porodica se nekih pet decenija bavi vinogradarstvom, imamo mali vinograd, par stotina čokoti i iz njega dobijemo dovoljnu količinu za naše potrebe, što ne znači da ubuduće nećemo imati., rekao je Đorđe Кovačević, pobednik ovogodišnjih Dana vina u Rivici.
Manifestaciju je svečano ortvorio dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za provredu i turizam. Osim ovog, Dane vina podržavaju i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u čije ime je manifestaciji prisustvovala i Vedrana Ilić, pomoćnica ministarke poljoprivrede.

Foto: Opština Irig

– Dani vina Rivicu stavljaju na ozbiljno turističko mesto na mapi Vojvodine. Moram da pohvalim Rivičane jer nije lako u kontinuitetu održavati jednu ovakvu manifestaciju. Sa naše strane nema dileme da li treba da podržimo manifestaciju koja održava sliku jedinstva jednog mesta, rekao je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Dani vina u Rivici skoro četvrt veka okupljaju najbolje vinare iz okruženja i šire i deo su značajne turističke ponude Opštine Irig, čiji je strateški cilj razvoj turizma, vinarstva i vinogradarstva. Trenutno je oko 500 hektara pod zasadima vinove loze, a broj vinogarada se povećava iz godine u godinu, kao i velikih i malih vinarija, kojih trenutno ima 18.

Foto: Opština Irig

– Ove godine smo sa najviše sredstava podržali Dane vina u Rivici, a tako će biti u budućnosti, posebno za manifestacije vinskog tipa. Кao lokalna samouprava uz podršku Vlade Srbije i predsednika Vučića ćemo podržavati razvoj vinarstva i vinogradarstva na Fruškoj gori. Irig je decenijama unazad bio pozant kao vinski kraj i tu sliku o Irigu ćemo da vratimo kako joj je i pripada, rekao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig.
Brojni posetioci su imali priliku da na štandovima u Domu kulture i na platou ispred uživaju u ukusima vina i domaćih proizvoda koje su pripremili ne samo domaćini, nego i izlagači ne samo sa teritorije Srema.