Opasan virus pred vratima Srbije: Trajni invaliditet jedna od mogućih posledica

foto Shutterstock, VILevi

Srbija je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zemlja sa umerenim, odnosno srednjim rizikom od divljeg polio virusa, koji izaziva dečju paralizu.

Naime, naša zemlja se nalazi  u neposrednom okruženju zemalja u kojima je taj rizik visok, najnovije je izveštaj koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Čini se da je još jedna davno zaboravljena bolest pred vratima naše zemlje.

Institut Batut je povodom Nedelje imunizacije podsetio da se prošle, 2023. godine se navršilo 25 godina od poslednjeg registrovanog autohtonog slučaja dečije paralize izazvanog divljim poliovirusom u Evropskom regionu SZO, a u pitanju je bila Turska 1998. godine.

Sve zemlje regiona stekle su status zemalja bez poliomijelitisa u junu 2002. godine i taj status se održava 22 godine.

Srbija je u neposrednom okruženju zemalja koje je SZO proglasila zemljama visokog rizika za uspostavljanje transmisije u slučaju importovanja divljeg poliovirusa, a i sama je u grupi zemalja sa umerenim (srednjim) rizikom – navode u Institutu „Batut“.

Batut nagklašava da je u našoj zemlji više puta potvrđen ilegalni transport, ali i boravak azilanata i migranata, iz zemalja u kojima se polio endemski održava.