OPREZ ukoliko idete na more u Grčku: Evo kako da izbegnete gužve oko Soluna

Foto: Wikipedia/ChristosV

Oko najvećeg grada na severu Grčke, Soluna, izvode se radovi na poboljšanju putne infrastrukture, zbog čega se stvaraju velike saobraćajne gužve.

Među Srbima koji idu kolima u Grčku glavna tema ovih dana su radovi na projektu Flyover koji se rade na zaobilaznici oko Soluna.

U pitanju je veliki i obimni projekat koji će trajati nekoliko godina. Zbog toga se postavlja pitanje da li je bolje ići obilaznim putem gde se nalaze radovi ili naći alternativu.

Odgovor na ovo pitanje daje Radmilo Belić, čuveni Srbin koji živi u Atini i rado pomaže svima koji pođu put Grčke.

Ulica Egnatia u Solunu – brža opcija

„Obilazni put je duži, ali je pre radova bio brži i izbegavao se prolaz kroz Solun. Sada kada su radovi u toku teško je reći koji je put brži. Problem obilaznog puta je što, ukoliko dođe do nekog sudara, a oni su česta pojava, prave se kilometarski redovi i zastoji. Sa druge strane, ulica Egnatia u Solunu nema više radova, tako da je sada prolaz kroz nju brži„, objašnjava Radmilo.

Radmilo naglašava da kada bi on išao kolima za Grčku iz Srbije, sledio bi sledeće instrukcije. Ukoliko idete na Kasandru i Sitoniju, onda vam je najsigurniji sledeći put:

„Od Evzonija skrećete za prvo skretanje gde je označen Solun. Od tog momenta idete pravo skroz kroz industrijsku zonu. Put vas bez skretanja dovodi do centra grada, tačnije do ulice Egnatia. Tu više nema radova i sada se brže prolazi. Ne skrećuči sa puta, kako se završava Egnatia, ulazite na put koji vodi na prva dva prsta na Halkidikiju, tačnije na Kasandru i Sitoniju“, priča Radmilo.

On dodaje i da vam za tu rutu ne trebaju nikakve mape i da ne morate da uključujete navigaciju jer je jednostavno.

„Ovo je inače kraći put od kružnog puta i, kako kružni put ima radove i česte zastoje, onda je ovo mnogo bolja opcija“, navodi on.

Ukoliko idete u mesta Perea, Nea Epivates, Agia Triada, onda treba da sledite ove savete:

„Idete istim ovim putem s tim što, kada ste već na putu za Halkidiki, skrećete desno za aerodrom Makedonia. Kada dođete do velike rakrsnice sa semaforom, umesto da produžite pravo za aerodrom, skrećete levo i taj vas put vodi do ovih destinacija„, kaže Radmilo.

Putokaz za Atos

Ukoliko idete na Atos, onda kada ulazite u industrijsku zonu, skrećete tamo gde piše Kavala.

„Izlazite na Egnatia auto-put kojim idete sve do skretanja za Asprovaltu. Tu silazite sa auto-puta i pratite putokaze za Stavros. Ovde nema nikakvih problema“, objašnjava on.

Za one koji putuju na jonska ostrva nema nikakvih promena, kaže Radmilo Belić, ali postoji napomena.

Ovde bih samo skrenuo pažnju da se pripazi na pumpe jer ovaj deo nema mnogo njih uz put. Mesta gde se može natočiti gorivo su ujedno i mesta gde se može popiti kafa i pojesti nešto u restoranima. Ovi objekti se zovu Rest Area“, rekao Belić.

Ka Peloponezu dve opcije

Za one koji idu na Peloponez postoje dva puta.

„Ako idete na istočni deo, onda preporučujem da se ide preko Atine. Ovde posebno treba obratiti pažnju kada se ulazi u Atinu da se vozači koji idu na Peloponez drže desne trake. Razlog je jer se u jednom momentu pojavljuje skretanje za zaobilazni put gde piše Korintos. Tu treba skrenuti i onda vas put vodi ka auto-putu Atina-Patra u koji ćete se jednog momenta uključiti“, naglašava on.

Za one koji idu na zapadnu obalu Peloponeza Radmilo Belić preporučuje da idu na jonski auto-put preko mosta Rio Antirio. Prelaskom preko mosta dolazite do najvećeg grada na poluostrvu i trećeg po veličini u Grčkoj, a to je grad Patra, jedno od najpopularnijh mesta u Grčkoj među Srbima.

U Volosu i Pilionu obnovljeni putevi posle poplava

Odlasci na Olimpsku regiju, Pilion, Volos i ostrva Sporades su ista kao i do sada.

„Što se tiče Volosa i poluostrva Pilion koji su prošle godine stradali u poplavama, naši turisti treba da znaju da su svi putevi sređeni i da mogu bez problema da idu na ova mesta“, zaključuje Radmilo Belić.