Otvorena izložba:“Sava Šumanović – Kod kuće za praznik“

U okviru zvaničnog programa obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, danas je Spomen-kuća Save Šumanovića svečano otvorena za posetioce izložbom „Sava Šumanović – Kod kuće za praznik“. 

Kuća Save Šumanovića, kulturno blago Šida i Srbije, obnovljena je prvi put nakon 25 godina zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i opštine Šid.  Po prvi put od smrti slikareve majke, njegova dela su ponovo izložena baš na onom mestu gde su i nastale, na mestu prvobitne inspiracije. 

Izložbu je otvorio ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, a prisutnima se obratio i predsednik Opštine Šid Zoran Semenović ističući zadovoljstvo što u susret Sretenju – Danu državnosti Republike Srbije, zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom kulture delimo ovako važan događaj za Spomen-kuću, Galeriju, Šid i celu Srbiju. 

„Praznik Dan državnosti – Sretenje obavezuje nas da pamtimo strašnu cenu koja je plaćena za odbranu i osvajanje slobode srpskog naroda. Zato danas koristimo priliku da odamo počast našim precima koji su živote položili na oltar otadžbine i u čijoj borbi mi nalazimo nadahnuće za sve buduće izazove. Posebnu počast odajemo i našem Savi Šumanoviću, koji je ginući od neprijateljske ruke, svojoj Srbiji, Sremu i Šidu ostavio pravo umetničko bogatstvo“, istakao je ministar Martinović u svom obraćanju.