Otvorene solarne stanice za punjenje malih električnih vozila u Nacionalnom parku „Fruška gora“ 

U Nacionalnom parku „Fruška gora“, na izletištu „Zmajevac“, danas su otvorene solarne stanice za punjenje električnih bicikala, odnosno malih električnih vozila.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je obezbedio sredstva u vrednosti od gotovo šest miliona dinara za nabavku i postavljanje solarnih biciklističkih stajališta na četiri lokacije — okolina vidikovca „Zmajevac“, Spomenik Sloboda na Iriškom vencu, izletište „Brankovac“ iznad Vrdnika i izletište „Letenka“ u srednjem delu Fruške gore, na teritoriji Sremske Mitrovice.

Resorni sekretar dr Nenad Ivanišević, koji je otvorio solarne stanice, istakao je da, sa svim ulaganjima, Fruška gora ima potencijal da postane najozbiljnija turistička destinacija na teritoriji Republike Srbije. „Danas smo ovde sa idejom da pokažemo koliko brinemo o Srbiji i očuvanju životne sredine. Pokrajinska vlada, Opština Irig i Nacionalni park pripremaju niz aktivnosti u cilju promovisanja Fruške gore, po završetku Fruškogorskog koridora“, rekao je Ivanišević.

Zamenik predsednika opštine Irig Miodrag Bebić istakao je značaj unapređenja biciklizma na ovoj teritoriji i dodao da će Opština Irig u narednom periodu nastojati da unapredi svaki vid sporta.

Direktor NP „Fruška gora“ Živko Cvetković naveo je da Nacionalni park intenzivno radi na podizanju svesti i kapaciteta zaštite životne sredine, flore i faune.

Postavljene solarne stanice imaju korisnički i upravljački softver koji evidentira sve relevantne parametre koji se očitavaju na pojedinačnim punjačima, dok se stanica sastoji od baterijskog sistema i fotonaponske elektrane koja napaja punjače, što čini inovativan pristup ovom vidu saobraćaja na teritoriji Nacionalnog parka „Fruška gora“.