Jela sa liste najgore ocenjenih su tradicionalni specijaliteti koji se u nekim delovima planete smatraju svakodnevnim i uobičajenim, dok u drugim krajevima zvuče nezamislivo, ili čak i opasno.
Ovo su najgore ocenjena jela na svetu:
- Kaeng tai pla, Tajland
– Osnova jela je pripremljena od tai pla — fermentisanih ribljih iznutrica — i začinjene kari paste koja se sastoji od čili paprike, galangala, paste od škampa, kurkume, ljutike i limunske trave.
- Hákarl, Island
– Hakarl je islandska nacionalna poslastica napravljena od mesa ajkule, odnosno grenlandske ajkule i drugih morskih pasa. Meso se prvo fermentiše do tri meseca, a zatim okači i ostavi da se suši još četiri do pet meseci.
- Fesikh, Egipat
– Fesikh je popularno egipatsko jelo koje se sastoji od sušenog, fermentisanog i slanog sivog cipala. Ribu suši na suncu specijalista koji se zove fasakhani. Ako je pogrešno pripremljeno, jelo može izazvati trovanje, pa se tradicionalno čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama.
- Yerushalmi kugel, Izrael
– Ierushalmi kugel je ukusna tepsija napravljena od tankih kuvanih rezanaca koji su obloženi karamelizovanim šećerom. Nakon što se pomeša sa jajima, maslinovim uljem, biberom i solju, kombinacija se stavlja u tepsiju i peče dok se ne stegne. Jelo se prvi put pojavilo u 18. veku.
- Luter Burger, SAD
– Sa više od 1000 kalorija i obično preko 45 grama masti po porciji, Luter burger je jedan od najnezdravijih hamburgera na svetu, ali njegovi ukusi i jedinstvena kombinacija sastojaka to nadoknađuju. Standardnu lepinju za hamburgere zamenjuje narezana krofna sa šećerom.
- Pani ca meusa, Italija
– Osnovna ulična hrana u Palermu, ovaj jednostavan sendvič se sastoji od meke lepinje vastedda koja je punjena trakama pržene teleće slezine i (povremeno) pluća. Glavni sastojak je meso, a osnovna verzija, poznata kao schettu, prelivena je samo sokom od limuna, dok je jedina dostupna druga opcija maritatu, koji uključuje preliv iseckanog kačokavalo sira.
- Žele jegulje, Engleska
– Žele jegulje su tradicionalna ulična hrana Koknija, koja datira iz 18. veka. Prvobitno je to bio jeftin i lak način da se napravi dobro jelo, sa dosta domaćih jegulja koje su bile lako dostupne u reci Temzi. Jegulje bi se iseckale, kuvale oko pola sata u začinskom bilju, pa bi se ohladile – tada bi riba proizvela svoj želatin, a na isečenim komadima bi se formirao mekani, providni žele.
- Calskrove, Švedska
– Ovaj obrok je izum restorana „Tre Kronor“ iz švedskog grada Skelleftea. Sastoji se od calzone pice koja je punjena hamburgerima, zajedno sa hlebom, prelivima i dodacima i pomfritom.
- Peladillas, Španija
– Peladille su male španske poslastice koje se sastoje od prženih badema „obavijenih“ tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Peladille su karakteristične po hrskavoj teksturi. Imaju sladak, orašast ukus. Tradicionalno se služe ntokom božićnih praznika.
- Smalahove, Norveška
– Smalahove je tradicionalno norveško jelo koje se pravi sa ovčjom glavom kao glavnim sastojkom.
Podsetimo, ovaj kulinarski portal nedavno je objavio listu najgorih jela u Srbiji. Prema ocenama s portala Taste Atlas najgore srpsko jelo su – rezanci s makom.
Osim rezanaca na listu su se našla i sledeća jela: leskovačka kavurma, popara, lenja pita, riblji paprikaš, srpska salata, proja/projara, duvan čvarci, makovnjača, prebranac, svadbarski kupus, čorbast pasulj i slatko od jagoda.