Parastos u kasarni za sećanje na junake Aprilskog rata

U kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici, danas je održan parastos vojnicima Kraljevine Jugoslavije, stradalim u borbi za odbranu grada tokom Aprilskog rata.

Prema rečima Petra Samardžića, zamenika gradonačelnice: „Na nama je da u slobodnoj Mitrovici, damo sve od sebe kako bi bila još bolja nego što je danas i na taj način se dostojno odužimo onima koji su ostavljali svoje živote na braniku otadžbine, kako onima koji su to činili u aprilu 1941, tako i onima koji su nas branili pre i posle toga. Popis žrtava ne postoji, ali je poznato na kojim prostorima su bile linije borbe, poznato je koje su jedinice ratovale i za početak to je dovoljno. Od imena koja, na žalost, teško da će se ikada saznati, mnogo je važnije poštovati kolektivnu žrtvu i akt zajedničkog junaštva. Sremska Mitrovica je danas slobodan grad zahvaljujući svima koji su davali svoje živote da bi ona bila svoja“.

Parastos je služio kapetan Protojerej Đorđe Stojisavljević u paraklisu Prenosa moštiju Svetog Aleksandra Nevskog u mitrovačkoj kasarni.

Parastosu su prisustvovali komandant mitrovačkog garnizona major Ivan Novičić sa saradnicima, te predstavnici Grada – Petar Samardžić zamenik gradonačelnice, predsednik Skupštine Grada Ilija Nedić, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport Zoran Miščević, kao i kustos Muzeja Srema Nenad Radmanović, koji u ovih dana završava pripreme za izložbu povodom osam decenija od Aprilskog rata i formiranja NDH, te Stevo Lapčević, novinar, inicijator obeležavanja ovog značajnog događaja.

Kako je nakon parastosa rečeno, sećanje na junake Aprilskog rata postaće od ove godine deo zvaničnog kalendara događaja u gradu na Savi, čime će se mlađim generacijama ukazati na potrebu staranja o zajedničkom nasleđu i skrenuti pažnja na onaj deo istorije koji je bio zapostavljan.

Slava junacima „Mitrovačkog odreda“, slava kraljevskim jugoslovenskim vojnicima!