Počeli 44. Višnjićevi dani

„Guslarima hvala, što su gusle umeli sačuvati i dostojno poštovati, a guslama večan spomen u narodu, što su nam stvorile nov život – zlatnu slobodu. Gusle ne zvuče sad tako značajno, jer je burno i krvavo doba zaspalo, poziv im je ispunjen, ali ako ti je mila i sveta uspomena tvojih predaka, a ti čuvaj gusle, pazi tu svetinju, ne daj da propadne najlepša slava hrabrosti Srbinove, pa dok je njih, biće i tebe“, moćni su stihovi u tekstu Isidore Sekulić “Šta su Srbinu gusle?” iz 1894. godine koje i 130 godina posle ostavljaju snažan utisak na čitaoca.

Podizanjem zastave Višnjićevih dana i prigodnim programom učenika Osnovne muzičke škole „Filip Višnjić“, hora Osnovne škole „Sremski front“ i guslara Vulin Vitomira, svečano su otvoreni 44. Višnjićevi dani, jedna od retkih maifestaciaj u našoj zemlji na kojoj se neguje tradicija i sećanje na najpoznatijeg srpskog guslara i tvroca mnogobrojnih srpskih narodnih pesama.

Predsednik Organizacionog odbora 44. Višnjićevih dana, Srđan Malešević  saopštio je imena ovogodišnjih dobitnika Višnjićeve nagrade – nagradu za životno delo poneo je novinar, hroničar i publicista, Petar Vejnović, dok je nagradu u kategoriji mladih umetnika do 30 godina ponela članica Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida, Srna Aničić. 

Svečanost otvaranja Višnjićevih dana nastavljena je književnom večeri pesnika Budimira Dubaka, ovogodišnjeg dobitnika „Višnjićeve nagrade“ za književnost, za srpsko govorno područje.

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Šidske kulturne priče” koji sufinansira Opština Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.