Počelo eZakazivanje za upis dece u osnovne škole

foto Pixabay

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije će od danas, 20. marta, pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imati mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju. Raspoloživi termini za testiranje su u periodu od 1. aprila do 31. maja. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da sa sobom donose bilo koji papirni dokument. Naime, još od 2020. godine, četiri neophodna dokumenta za upis (izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta) škola pribavlja elektronski, po službenoj dužnosti. Jedino ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.
Kako da dete upišete u školu elektronski?
Ukoliko već niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs.
Detaljno uputstvo za registraciju naloga možete pronaći na linku ovde.
Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu)
Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > Osnovna škola, gde možete pročitati detaljan opis te usluge
Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.
Detaljno uputstvo usluge eZakazivanje termina za upis u osnovnu školu, možete pogledati ovde.