Počelo je, oduzet prvi automobil po novom zakonu bahatom vozaču

Saobraćajna policija u Leskovcu je u petak privremeno oduzela vozilo Volkswagen Passat kojim je upravljao šezdesetjednogodišnjak, nakon što je izvršio teži prekršaj i jer je odbio da se podvrgne alkotestiranju kada je zaustavljen.

Ovo je prvi automobil oduzet nakon primene nove zaštitne mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u kojoj se vozilo privremeno oduzima od učinioca težeg prekršaja, a koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Inače, u prethodne dve godine ovaj vozač je pravnosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i zbog prekršaja nasilničke vožnje jer je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2,03 promila alkohola u organizmu, piše Telegraf.rs

Vozač je zadržan u službenim prostorijama, a o navedenom događaju upoznat je dežurni sudija Prekršajnog suda u Leskovcu, koji je naložio da se lice nakon sprovedenog zadržavanja procesuira u skraćenom postupku.

Podsećamo, teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja su prekršaji iz kaznenih odredaba u članovima 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 kilometara na čas od dozvoljene itd).

Takođe, napominjemo da mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.