Počeo da radi najsavremeniji digitalni mamograf na Institutu za onkologiju Vojvodine

foto Pixabay

Na Institutu za onkologiju Vojvodine, počeo je da radi najsavremeniji digitalni mamograf, jedini te vrste u našoj zemlji. Zahvaljujući novom aparatu, radiolozi će osim dijagnostike, moći da rade i biopsije sumnjivih promena raka dojke.

Ljubica Gojić iz Novog Sada, imala je 34 godine kada je napipala promenu u dojci. Budući da je u porodici već bilo slučajeva maligniteta, odmah se javila lekaru. Od operacije i hemioterapija prošlo je 15 godina, naša ekipa zatekla ju je u renoviranom delu Instituta za onkologiju Vojvodine, dok je čekala redovnu godišnju kontrolu.

 

„Jako je potrebno da svako prođe barem jedanput godišnje da uradi to snimanje svakoj ženi bih to preporučila. Zašto danas sedite ovde ? Zakazana sam, jednom godišnje, ja već dugo vremena nemam ponovo karcinom“, rekla je Ljubica Gojić.

Ljubica Gojić je među operisanim pacijentkinjama, čije zdravstveno stanje je pod godišnjim nadzorom radiologa Instituta u Sremskoj Kamenici.

„Poznato je da je u operisanoj dojci veća šansa da će se opet javiti tumor nego kod neke druge žene koja nije to prošla, i zato se te žene koje operišu rak dojke, po svim standardnim protokolima jedanput godišnje obavezno kontrolišu mamografski prvih deset godina“, rekla je prof. dr Nataša Prvulović.

 

Na Institutu se dnevno pregleda dvadesetak žena kod kojih je u drugim bolnicama u Vojvodini pronađena sumnjiva promena, a potvrdu dijagnoze daju radiolozi u Novom Sadu.

Taj posao je sada efikasniji, budući da je aktiviran najsavremeniji digitalni 3D mamograf, sa velikim spektrom mogućnosti, prvi te vrste u Srbiji.

U Vojvodini se godišnje dijagnostikuje oko 1.500 žena sa sumnjom na kancer dojke, njih oko 800 bude operisano na Institutu za onkologiju. Osim savremenog mamografa, u toj zdravstvenoj ustanovi najavljuju i genetska testiranja žena na BRCA 1 i 2 kako bi znale imaju li naslednu mutaciju u genima.