Počeo tradicionalni Vidovdanski sabor u Vrdniku

Tradicionalni Vidovdanski sabor, 20. po redu svečano je otvoren u Prnjavorskom parku u Vrdniku.

Negovanje pijeteta prema Svetom knezu Lazaru, očuvanje duhovne, materijalne i istorijske kulture Vrdnika osnovni su smisao sabora.

Ove godine, za razliku od prethodnih, trajaće deset dana i time će doprineti i unapređenju turističke ponude Vrdnika.

Ovogodišnji jubilarni Vidovdanski sabor zamišljen je da bude kruna svih dosadašnjih manifestacija kojoj će tradicionalno prisustvovati Vrdničani ali i turisti koji ovu Sremsku opštinu posećuju svake godine u sve većem broju.

Svečanim otvaranjem sabora započeta je ova manifestacija koja ce trajati sve do 28. juna – Vidovdana i ove godine odlukom društva Vrdničana “Vidovdan” dodeljeno je 13 povelja zaslužnim građanima koji su obeležili Vrdnik i ostavili trag u ovom mestu.

Tokom trajanja sabora održaće se i sportska takmičenja, kao što je Vidovdanski teniski turnir, a poslednja dva dana Sabora odnosiće se na duhovni deo manifestacije u Manastiru Sremska Ravanica.

Neki Vrdnik zovu Sremska, a neki Mala Ravanica, a u njemu se vekovima neguje i čuva kult kneza Lazara.

Sabor ispunjava nekoliko ciljeva – negovanje tradicije i narodnih običaja, prezentovanje nošnji, starih zanata, rukotvorina, domaćih proizvoda i umetničkog stvaralaštva koji će se, kroz svih deset dana trajanja sabora, naći u bogatom programu.

Zamisao organizatora, Opštine Irig ali i Pokrajinske vlade, koji su i finansijski podržali ovogodišnji Vidovdanski sabor, jeste da se ta manifestacija podigne na još viši nivo.