Početak imunizacije građana Sremske Mitrovice

Među prvim Mitrovčanima vakcinu je primila gradonačelnica Svetlana Milovanović. Gradonačenica je rekla da će se otvoriti još neki centar za vakcinaciju, ukoliko bude potrebno. Vakcinu može da dobije i ko nije prijavljen, potrebno je da se javi dežurnom medicinskom timu i popuni obrazac na punktu.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je: „Kao što smo i najavili jutros od 8 sati počeo je sa radom punkt za masovnu imunizaciju u Sremskoj Mitrovici ovde u Bloku B, gde god naši stanovnici iskažu potrebu za punktovima tamo će i biti, mislim isključivo na seoska područja i seoske ambulante. Danas je počeo sa radom i naš kol-centar, brojevi telefona su već od juče istaknuti i pozivam građane da slobodno pozovu da razjasne što im nije jasno u vezi vakcinacije. Funkcija ovog kol-centra je i da pozovu dan pre zakazane imunizacije sugrađane koji su prijavili na portalu eUprave da ih podsete da imaju zakazanu imunizaciju i naravno posle izvršene imunizacije da provere kako se osećaju. Imamo pet telefona kol-centra, rade od danas, oni su tu i ako treba da se popuni obrazac na portalu eUprave i za pomoć pri organizaciji prevoza. Nastavlja se imunizacija kao što je ministar prosvete najavio da sutra počinje i vakcinacija prosvetnih radnika.”

Za organizaciju rada punkta zadužen je načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić kako bi Grad Sremska Mitrovica pomogao ceo proces imunizacije u operativnom smislu, pre svega Domu zdravlja koji je nosilac ove aktivnosti.

Načelnik Jokić je rekao: „To znači da smo organizovali kol-centar da pruži sve neophodne informacije našim građanima, a sigurno će biti pitanja o imunizaciji, odnosno terminima, dolasku i načinu na koji će se vakcinisati. Grad je obezbedio svu logističku podršku da svaka zdravstvena ambulanta koja će biti stavljena u sistem imunizacije ima sve neophodne uslove da je završi brzo i bezbedno. Vakcina će biti dostupna u sve jednom naseljenom mestu na teritoriji Opštine Sremska Mitrovica, to znači da ćemo u skladu sa zainteresovanošću naših građana za vakcinaciju otvoriti sve jednu ambulantu gde će doći mobilne ekipe Doma zdravlja i izvršiti vakcinaciju. Pozivamo građane da se prijave, da pozovu kol-centar kako bi im se pomoglo u prijavi na portal eUprave, otklonile se neke nedoumice i nejasnoće i da se u što kraćem vremenskom periodu vakcinišu jer ovo je jedini način da pobedimo, sad se već pokazalo izuzetno opaku bolest, a to je Kovid 19. Sve papirološke nedoumice i procedure ćemo olakšati, pomoći svima kako bi zaštitili zdravlje naših građana, a to je u ovom trenutku najvažnije.”

Načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag rekao je da je od jutros u 8 sati otvoren pukt za vakcinaciju stanovništva protiv Kovida 19 i radiće do 15 sati.

„Vakcinacija protiče u najboljem redu, građani dolaze, vakcinišu se, prvo se prijave na šalter, zatim popunjavaju upitnik o saglasnosti, odlaze kod lekara na pregled gde se utvrđuje da li su sposobni da prime vakcinu, a potom dolaze kod medicinske sestre gde im se aplikuje vakcina u rame. Za sada nije bilo neželjenih reakcija i nadam se da će tako sve proteći, ovde je i ekipa hitne pomoći i pripremljeni smo za svaki neželjeni događaj. Za one koji ne mogu da dođu biće organizovan prevoz samo ako iskažu potrebu putem kol-centra”, rekao je dr Adil Elhag.
Plan imunizacije građana našeg grada izradili su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Doma zdravlja i gradske uprave Sremska Mitrovica.