Pokloničko putovanje učenika veronauke Mitrovačke gimnazije

Sremskomitrovačka omladina, učenici Mitrovačke gimnazije koji pohađaju pravoslavnu veronauku, su od 15. do 18. februara 2024. na sretenjskom raspustu pohodili pokloničko i misionarsko putovanje ka svetinjama vranjske eparhije i Ohrida.

Njih stotinudvadeset sa svojim veroučiteljem đakonom Stefanom Nedićem i profesorima poklonili su se velikim svetinjama Sv. Prohora Pčinjskog, Sv Klimenta, Sv. Nauma, Presvete Bogorodice Perivlepte, Sv. Jovana Kaneo, Bigorskog manastira, manastira Rajčice i najznačajnijih znamenitosti grada Skoplja. Izuzetno je važno da su srednjoškolci odlučili da slobodne dane, mini raspusta oko državnog praznika Sretenja Gospodnjeg, provedu u pravoslavnim svetinjama i borave na ohridskom jezeru, gde su bili smešteni.

Izuzetno ljubazni domaćini, igumani manastira i bratija decu su dočekali sa puno ljubavi i radosti iskrenih zagrljaja i topline svetinja. Putovanje je organizovano sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, a organizaciju putovanja sprovela je poklonička agencija “Pellegrini travel” iz Nove Pazove.

Čast je i obaveza profesora, učitelja i nastavnika da mlade naraštaje usmeravaju ka molitvenim zastupništvima stubova Pravoslavlja, hrišćanske kulture i tradicije koju baštine svetinje- stožeri umetnosti, verskog i svakog drugog identiteta.