Pokrajinska vlada: Međunarodni dan maternjeg jezika – neizrecivo važan za svaki narod

Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je 1999. godine ustanovila organizacija Unesko, a rezolucijom potvrdila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, neiskazivo važan za svaki narod i svakog pojedinca, kao što je maternji jezik sasvim sigurno drugo najveće bogatstvo koje stičemo, posle samog života, koji treba razumeti kao dar bez premca, saopštila je Pokrajinska vlada.

Kako se podseća, Vuk Stefanović Karadžić zapisao je o maternjem jeziku: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.“

„Svaki jezik na planeti jeste vredan i valja ga čuvati, negovati i prenositi na buduća pokolenja. Poštovanjem drugih jezika, poštujemo i svoj jezik. Razumevanjem drugih naroda, razumećemo i sebe. Maternji jezik je integralna komponenta kulturnog identiteta svakog naroda, sredstvo sporazumevanja i prepoznavanja, način približavanja, ali i očuvanja različitosti, besplatan alat za uzajamno prihvatanje, za solidarnost i dijalog. Ako negde zaista postoji razvijena, visoka svest o vrednosti svakog jezika, kao temelja pojedinačnih kultura, onda je to upravo u AP Vojvodini, gde se staramo da se jezik svake nacionalne zajednice očuva i gde pazimo na pravo svakog govornika da može nesmetano da ga koristi“, ističe se u saopštenju.