Pokrajinska vlada nastavlja borbu protiv raka dojke uz projekat “Prva mamografija”

Još jedan Nacionalni dan borbe protiv raka dojke Srbija dočekuje sa zabrinjavajućom statistikom. Naša zemlja je na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od te bolesti, a godišnje se ta dijagnoza potvrdi kod pet hiljada žena.

Odnos ovih brojeva bio bi znatno povoljniji, ukoliko bi se žene češće odazivale na skrining programe jer, kako poručuju lekari, rak je izlečiv, ukoliko se potvrdi u ranoj fazi.

Da je situacija alarmantna, na to ne moraju da nas podsete statistički podaci, nažalost, svako od nas poznaje u svom okruženju neku ženu koja se bori protiv te bolesti, bilo da je reč o nečijoj majci, sestri, prijateljici.

Da bi zauzdao lošu statistiku, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, već četvrtu godinu sprovodi projekat “Prva mamografija”, u okviru kojeg je do sada, kako u gradovima, tako i u seoskim sredinama, pregledano više od 20 hiljada žena.

Kako je u izjavi Radio-televiziji Vojvodine istakla doc. dr Olivera Ivanov, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, mamografskim pregledom je kod 160 žena otkriven karcinom dojke u ranom stadijumu, kada je uspešnost lečenja i do 90 posto, što je i glavni cilj projekta.

Pokrajinska Vlada je samo u toku prošle godine finansirala kupovinu 20 mamografa za zdravstvene ustanove u Vojvodini i na taj način učinila dostupnijim tu vrstu pregleda svim ženama širom pokrajine.

Doktorka Ivanov smatra da bi naša zemlja trebalo da sledi primer zemalja u regionu, poput Slovenije, u kojoj su skrining programi na rak dojke obavezni, te je stopa obolevanja i smrtnosti znatno smanjena.

“Svaki spaseni život žene, kojoj se dijagnostikuje kancer u najranijem stadijumu, je od neprocenjivog značaja, ali je to i ušteda za državu, budući da su troškovi lečenja uznapredovalih stanja veoma visoki”, dodala je ona.

Ohrabrujuća vest za sve pacijentkinje koje se leče od raka dojke stigla je iz RFZO-a, da će se najkasnije do juna u svim bolnicama naći veliki broj inovativnih lekova, bioloških, ciljanih terapija, o trošku države.

Kako navodi zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, to je ogroman iskorak u lečenju raka dojke, čime ne mogu da se pohvale ni razvijenije evropske zemlje.

Dr Ivanov je, u susret Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke, podsetila sve žene u Vojvodini, da su dva prepoznatljiva ljubičasta pokretna mamografa, sa oznakom “Bori se kao žena”, svakog dana u nekom mestu, potrebno je samo da se odazovu na pregled.