Pomoć Romima pri prijavljivanju za imunizaciju

Zamenica predsednika Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, ugostila je danas u Gradskoj kući državnog sekretara u Ministarstvu državne upravne i lokalne samouprave Stevana Gligorina, a tema sastanka je bila imunizacija stanovništva sa posebnim osvrtom na pomoć pripadnicima romske nacionalne zajednice u prijavljivanju za vakcinaciju.

Naime, Opština Ruma već drugu sedmicu omogućava svim zainteresovanim Romima pomoć u prijavljivanju za vakcinu i to putem dva štanda, koji su u našoj opštini oformljeni uz smernice resornog ministarstva.

„Nabavkom vakcina država je preduzela sve potrebne mere kako bi se svi zainteresovani građani bez obzira na etničku pripadnost prijavili za vakcinaciju. U tom cilju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je svim opštinama i gradovima smernice i preporuke kako da se pomogne i romskom stanovništvu, odnosno stanovništvu iz romskih naselja da se prijave za vakcinaciju. Opština Ruma se odmah uključila u ovaj projekat i 24. marta je oformljen stalni štand za prijavljivanje lica zainteresovanih za imunizaciju u prostorijama Udruženja Roma u Rumi. Takođe, u cilju efikasnijeg sprovođenja ovih mera Opština Ruma je oformila Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma koji radnim danima obilazi seoska naselja na teritoriji Opštine Ruma u kojima živi romsko stanovništvo,kako bi im se pomoglo da se prijave za vakcinaciju. Od 24. marta do danas mobilni tim je obišao 14 seoskih naselja u kojima živi romsko stanovništvo. Opština Ruma, kao odgovorna lokalna samouprava, shvata veliki značaj vakcinacije stanovništva, jer je vakcina jedini način borbe protiv ove opake bolesti i zato je omogućila svim građanima jednak i lak pristup za imunizaciju“, izjavila je Aleksandra Ćirić.

Koordinatorka Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma Danijela Tadić smatra da je vakcinacija značajna ne samo za Rome, već za svo stanovništvo.

„Mnogi Romi nemaju pristup internetu, ne znaju da rukuju modernom tehnologijom i zato je važno da dođemo do njih i ova akcija jeste osmišljena da bi oni mogli da se prijave i da iskoriste priliku da se vakcinišu protiv korona virusa ukoliko to žele. Želim da istaknem da smo prijavljivali sve ljude, ne samo romske nacionalnosti, kome god je trebala pomoć da se prijavi, pomogli smo“, kazala je koordinatorka Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma Danijela Tadić i dodala da je do sada pomoć za prijavljivanje iskoristilo stotinak građana.

Posle sastanka u Gradskoj kući državni sekretar Gligorin je posetio i nehigijensko naselje „Rupe“ na rumskom Vašarištu, gde je danas Mobilni tim prijavljivao zainteresovane za imunizaciju.