Ponovo povećana akciza na cigarete: Očekuje s poskupljenje od oko 10 dinara po paklici

foto Pixabay

Akciza na duvan i duvanske proizvode povećana je 1. jula, u skladu sa akciznim kalendarom.

U periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine nova specifična akciza na cigarete povećana je na 99,41 dinara po paklici, tako da pušače očekuje novo povećanje cena cigareta, piše Dnevnik.

Akciza će biti veća za 1,71 dinar po pakli, dok će sledeća, od 1. januara 2025. godine, biti 101,12 dinara.
Prethodno povećanje bilo je u maju, kada su cene usklađene sa ratom inflacije od prosečnih 7,6 odsto iz 2023.

I ovoga puta očekuje se „standardno“ povećanje od desetak dinara po paklici.

Na cigarete iz uvoza i na cigarete proizvedene u zemlji, pored specifične akcize plaća se i proporcionalna akciza po stopi od 33 odsto, koja se sada ne menja u procentu ali utiče na krajnju cenu pošto se ona sračunava prema maloprodajnoj ceni koja se uvećava zbog veće specifične akcize (i PDV-a na sve to).

Vlada, na predlog Ministarstva finansija utvrđuje jednom godišnje, i to do 15. februara tekuće godine, iznose prosečne ponderisane maloprodajne cene u prethodnoj kalendarskoj godini a iznose minimalne akcize utvrđuje polugodišnje, i to do 15. februara, odnosno do 31. jula tekuće godine.

Tečnost za punjenje elektronskih cigareta poskupela je 1. maja i do 31. decembra 2024. godine će ta akciza iznositi 10,46 dinara po mililitru.

Od 2015. godine među akcizne proizvode su svrstane i punila za elektronske cigarete, tečnost i nesagorevajući duvan. A od januara ove godine u toj grupi su i nikotinske vrećice – „snus“.

Akciza za duvansku tečnost menja se od 1. januara sa 8,64 dinara po mililitru na 9,72 dinara a kod nesagorevajućeg duvana sa 80% minimalne akcize na 1.000 komada cigareta na 90% minimalne akcize (u periodu od 1. januara do 31. decembra 2024. godine).