Ponovo raste cena prasića

Foto: Ilustarcija

Cene prasića na stočnim pijacama širom Srbije rastu, što je i očekivano stanje na tržištu usled nastupajućih praznika kada se tradicionalno očekuje povećanje tražnje.

Istovremeno cene svinja za tov s 300 dinara pale su na 210–220 dinara u pojedinim krajevima Srbije.

Kako je preneo novosadski „Dnevnik”, uzgajivači iz Mačve se žale da su zbog dešavanja na tržištu ponovo na gubitku. Zbog toga, po tvrdnji stočara, svi koji trenutno imaju prasad prodaju ih i odustaju od tova jer je njihova cena vrtoglavo porasla što donosi odlične zarade farmerima.

„Za svinju koju sam hranio tri meseca sada mogu da kupim samo dva praseta. Ne pamtim da je ikada tako bila“ izjavio je jedan poljoprivrednik za taj list.

Kao i prošle godine, na stočnim pijacama u Srbiji zabeležen je nagli rast cene prasadi znatno pre Uskrsa. Ali tada kilogram prasadi žive vage između 12 i 25 kilograma nije mogao da se kupi jeftinije od 500 dinara po kilogramu, dok su ove godine još skuplja i cena će, po prognozama poznavalaca tržišta, još rasti kako se približavamo praznicima.

Prema poslednjem izveštaju reportera Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS), prve sedmice aprila na stočnoj pijaci u Čačku, zabeležen je rast prodajnih cena obe kategorije prasadi, pa su se prasad teška do 15 kilograma najčešće mogla pazariti za 600 dinara za kilogram, a telesne mase od 16 do 25 kilograma za – 550 dinara.

Rast otkupne cene prasadi iste kilaže evidentiran je i u klanicama na području podrinjskog regiona gde je dominantan bio iznos od 650 dinara za kilogram. U Obrenovcu obe kategorije prasadi koštale su 600 dinara po kilogramu.

Otkupna cena tovnih svinja mase od 80 do 120 kiograma iznosila je 245 dinara za kilogram u klanicama na području južnobanatskog regiona, što ukazuje na manji rast u odnosu na pretodnu sedmicu.

To nije bio slučaj u klanicma na području Šapca i okolnih mesta, jer se otkup ove kategorije svinja obavljao najčešće po ceni od 220 dinara za kilogram, navodi se u izveštaju.

Pad otkupne cene tovljenika evidentiran je u klanicama na području srednjobanatskog regiona. Na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama već su počele kupovine prasića na veliko.

Stručnjaci očekuju da će tražnja otkupljivača biti još veća u narednim danima.