Posle Beograda, šoferi iz Šri Lanke za volanima autobusa i u Sremskoj Mitrovici

U poslednje vreme, kompanije u Srbiji, pre svega autobuski prevoznici, počele su da zbog manjka kvalitetne domaće radne snage angažuju vozače iz azijskih zemalja kao što su Šri Lanka, Indija i Turska. Među prvima na to su se odlučile članice Konzorcijuma privatnih prevoznika koji učestvuju u javnom gradskom prevozu u Beogradu, a na ovaj potez odlučile su se sada i njihove kolege iz Sremske Mitrovice.
Kako prenosi RTV, u poslednje vreme ne iznenađuje kada se na mestu vozača javnog prevoza nađu stranci, iz udaljenih zemalja sveta. Ovakav slučaj zabeležen je i u Sremskoj Mitrovici gde je 12 državljanina Šri Lanke angažovano u privatnom preduzeću za prevoz putnika.
Sa osmehom na licu i slabim poznavanjem srpskog jezika četrdesetsedmogodišnji Bandara iz Šri Lanke pozdravi svakog svog putnika. Pre nešto više od mesec dana došao je u Sremsku Mitrovicu gde radi kao vozač autobusa na liniji Sremska Mitrovica – Novi Sad, dok je pre toga 13 godina radio kao vozač i u Saudijskoj Arabiji. Kako kaže plan mu je da ostane u Mitrovici, a voleo bi i svoju porodicu da dovede ovde.
Dvanaest Šrilančana našlo je dom u Sremskoj Mitrovici zahvaljujući poslu vozača koji su danas neophodni svakom prevozniku. Iako su tu oko mesec dana, ono što je važno, prema njihovim rečima, jeste da su lepo prihvaćeni kako od poslodavca, tako i od Mitrovčana. Putnici veoma pozitivno reaguju na njih, a kako kažu u vožnji su veoma odgovorni i pažljivi.
U nedostatku domaćih profesionalnih vozača privatni prevoznici su prinuđeni da radnu snagu uvoze iz inostranstva. Kako kažu Sirimiumbusu, zahvaljujući agencijama za zapošljavanje stranaca, odlaskom njihovih ljudi na Šri Lanku i dobrom selekcijom doveli su 12 Šrilančana kojima su dali posao i obezbedili smeštaj. Svi ovi vozača imaju višegodišnje radno iskustvo i pre nego što su seli za volan prošli su ozbiljne profesionalne i bezbednosne provere, dodaje direktor.