Veliki petak je hrišćanski praznik u znak sećanja na Isusovo raspeće i njegovu smrt na Golgoti. Poznat je i kao Sveti petak, Veliki petak, Veliki i Sveti petak i Crni petak.
Veliki petak je dan kada bi svaki hrišćanin pravoslavne veroispovesti trebalo da posti. Smatra se da post predstavlja zdraviji način ishrane. Danas post nije toliko zahtevan kao što je nekada bio, razlog za to je postojanje gotovo svih zamenski proizvoda za namirnice koje nisu posne.
Za vas smo pripremili mali podsetnika za pravilan odabir posnih namirnica.
Žitarice – Proizvodi od žita uvek su pravi izbor ukoliko postite ili želite da korigujete svoju ishranu, naša preporuka bila bi heljda, jer ta žitarica praktično greje organizam i ima veliku hranjivu vrednost.
U toku posta naravno ne možete jesti meso i jaja, stoga je riba najbolja zamena. Ukoliko se odlučite za ribu, neka to bude ona bogata omega-tri masnim kiselinama poput skuše, haringe ili tune. Takođe, pored ribe, možete jesti soju ili proizvode od soje, što predstavlja dobru zamenu. Ne zaboravimo i vegi burgere, koji su gotovo identični sa pravim mesnatim burgerima.
Kao zamenu za mleko, koristite sojino mleko ili neko mleko od žitarica poput pirinčanog, prosenog, ovsenog, bademovog, Ukoliko ste zaljubljenik u mlečne proizvode poput sira, krem sira i raznih namaza, tofu sir i namazi od tofua su odlična zamena.
Kada govorimo o voću i povrći, naravno tu možete jesti šta god poželite. Pravite salate mešajući povrće različitih boja. Pripremajte variva, čorbice, potaže ili pljeskavice u kombinaciji sa žitaricama ili pečurkama. Pečurke su odlična zamena za mesnate proizvode. Naša preporuka bio bi potaž od brokolija, nećete se pokajati ukoliko se odlučite da probate.
Što se tiče voća, možete praviti razne varijante ceđenih sokova, kompota ali naravno i jesti voće.
I sada dolazimo do dela o slatkišima, mnogo polemike se vodi o ovim proizvodima, postavljaju se pitanja poput „da li je posno“, „šta ako sadrži tragove mleka“, itd. da biste izbegli te dileme najbolje bi bilo da potrebu za šećerom zadovoljite nekim voćem a ako vam se baš prijede nešto slatko, pojedite crnu čokoladu ili neki proizvod od kakaoa.
Posni jelovnik za jedan dan (Veliki petak)
Doručak – Za doručak možete pripremiti ovsenu kašu u kombinaciji sa sojinim ili bademovim mlekom, zatim možete ubaciti neko voće poput banane ili malina, i dodati kakao i cimet za neodoljivu aromu i miris. Ovaj doručak izmamiće vam jutarnji osmeh i ulepšati čitav dan.
Užina – Jedna jabuka ili banana uz koju se ponekad može pojesti i nekoliko badema, lešnika ili nekog drugog orašastog voća.
Ručak – Najbolji izbor za ručak može biti riba koju preferirate propraćena nekim povrćem, pečurkama ili pirinčem. Takođe postoje i mnoge varijante pripremanja čorbi i potaža, poput pasulja, graška, brokoli potaža, karfiol, itd. Na vama je da izaberete ono što umete i volite da spremite.
Užina – Za užinu posle ručka možete pojesti neko voće, ali i neki posni kolač ili tortu.
Večera – Parče pite sa pečurkama ili krompirom, takođe možete se odlučiti ponovo za ribu propraćenu sezonskom salatom, ali možete napraviti i posnu pastu, za koju vam je potrebna tuna, posni majonez, kukuruz šećerac i naravno testenina, sve to izmešajte u jednoj posudi i uživajte u ukusnom obroku.