Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić posetio Sremsku Mitrovicu

Danas je naš grad posetio potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine Branko Ćurčić. Cilj posete je izrada planskog dokumenta održivosti investicionog nivoa u Pokrajini, za naš region i Grad planirao je osnivanje agrobiznis inkubatora.

Osnovni zadatak Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja je da koordiniše i prati aktivnosti iz delokruga poslova privrednog, ekonomskog i regionalnog razvoja AP Vojvodine, te da predlaže Pokrajinskoj vladi donošenje akata koji će doprineti unapređenju tih oblasti. Podsticanje razvoja industrijskih zona, kao osnove za ekonomski razvoj lokalnih samouprava, te daljeg formiranja biznis inkubatora, razvoj ženskog i socijalnog preuzetništva bile su centralne teme sastanka predsedavajućeg ovog radnog tela i lokalnih vlasti u našem gradu.

„Gradsko rukovodstvo zajedno sa predstavnicima pokrajinske Vlade osvrnuli su se na brojne ekonomsko-privredne teme, posebno na teme u oblasti izgradnje agrobiznis zona i poslovnih inkubatora, izgradnju i opremanje industrijskih zona, razvoj i unapređenje ženskog i socijalnog preduzetništva. Razlog posete je izrada strateškog razvojnog planskog dokumenta koji sprovodi Pokrajinska vlada za razdoblje od 2021. do 2027. godine na prostoru i području Autonomne pokrajine Vojvodine. Današnja poseta je segment opsežnog istraživanja, SWOT analize koju sprovodi Pokrajinska vlada, u cilju upoznavanja sa razvojnim šansama i mogućnostima ali o pretnjama i opasnostima koje se javljaju u regionalnim centrima u Vojvodine. Zaključili smo da su celom našem sremskom regionu i Sremskoj Mitrovici najpotrebniji biznis inkubatori, pre svega agrobiznis inkubatori, u čemu Sremska Mitrovica ima ogroman potencijal, a to je pre svega poljoprivredna proizvodnja i u okviru nje, prerađivačke delatnosti. Stoga očekujem pozitivne efekte ovog sastanka u smislu da će se upravo neke od ovih tema naći u krovnom, strateškom, planskom dokumentu koji realizuje Pokrajinska vlada”, rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Sa domaćinima u našem gradu gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i njenim zamenikom Petrom Samardžićem, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, razmenio je informacije o aktuelnoj situaciji u privredi i ekonomskim kretanjima kako bi se kreirale aktivnosti koje treba da doprinesu održivosti investicionog nivoa.

„Cilj je da se u Sremskoj Mitrovici osnuje agrobiznis inkubator kroz koji bi se svim malim potencijalnim proizvođačima ili ljudima, koji se već bave tim poslom pružila podrška da sa mikro nivoa pređu na malo veći nivo proizvodnje. Pružila bi im se podrška u vidu prostora, edukacije, pravnih i knjigovodstvenih usluga, ali i svaka druga pomoć koja je im potrebna. Na sastanku smo dobili iscrpne informacije, te informacije ćemo iskoristiti da budu deo planskog dokumenta koji pravimo, koji će se koristiti kao deo jednog master plana na celoj teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Plan će u najskorije vreme prezentovan Pokrajinskoj vladi sa ciljem da se ostvari napredak kroz sagledavanje potreba na licu mesta. Pokrajinska vlada će u tom smislu učiniti sve da pomogne da se i kroz taj deo i kroz deo vezan za regionalnu zastupljenost s obzirom da u Vojvodini imamo četiri biznis inkubatora, a ni jedan od njih ne obrađuje oblast o kojoj smo danas razgovarali u Sremskoj Mitrovici, a to je biznis inkubator vezan za agro oblast unapredi industrija. Ovaj planski dokument bi trebalo da sadrži ciljeve koje smo utvrdili i potencijale koje bismo mogli da iskoristimo i postignemo najbolji rezultat“, kazao je potpredsednik Ćurčić.

Podsticaće se i razvoj porodičnog biznisa, u cilju razvoja sela i sprečavanja migracija, s posebnim osvrtom na razvoj ženskog preduzetništva kao i dalji razvoj socijalnog preduzetništva. Zajednički zadatak je očuvanje dobrog privrednog ambijenta, zaključeno je na današnjem sastanku.

Izvor: Sirmiuminfo