Povećana socijalna pomoć

Skrinšot

Novčana socijalna pomoć za pojedinca (odnosno nosioca prava u porodici) od aprila će biti 11.674 dinara, za 229 dinara više nego u prethodnom polugođu. To će biti osnovica za utvrđivanje socijalne pomoći u narednih šest meseci, od 1. aprila do 1. oktobra, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

Za svaku narednu osobu u porodici, novčana socijalna pomoć će u tom periodu iznosisti 5.837 dinara, a za dete do 18 godina starosti – 3.502 dinara.

Za ovako utvrđenim osnovicom, koja iznosi 11.674 dinara, iznos novčane socijalne pomći za tročlanu porodicu iznosio bi  21.013 dinara.

Međutim, u slučaju da neko od članova domaćinstva ostvaruje bilo kakav prihod, on se oduzima od utvrđene socijalne pomoći, pa se kao novčana socijalna pomoć isplaćuje razlika.

Na primer, ako neko od članova te tročlane porodice ostvaruje neki prihod od 6.000 dinara mesečno, porodici će kao novčana socijalna pomoć biti isplaćeno 15.013 dinara (21.013 dinara minus 6.000 dinara).

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti.