Poziv za izgradnju objekata za podizanje matičnih zasada

Foto: Moj grad SM

Prvi poziv za podnošenje zahteva radi odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, u okviru IPARD III programa raspisan je danas, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i navelo da se zahtevi mogu podnositi do 24. maja 2024. godine.

Novac po ovom konkursu se može dobiti za izgradnju objekata, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, sadnog materijala voća, nabavku opreme, izgradnju objekata, odnosno investicija u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Kada je reč o sredstvima, opredeljeno je 4,80 milijardi dinara a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Po jednom zahtevu može se dobiti najmanje 20.000 evra a najviše milion evra.

Zainteresovani više detalja mogu naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.