Predsednik Opštine Šid i ministarka kulture obišli završne radove na adaptaciji Spomen-kuće Save Šumanovića

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišli su završne radove na adaptaciji Spomen-kuće Save Šumanovića. 

Zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i Opštine Šid izvedeni su radovi na adaptaciji krovne konstrukcije i krovnog pokrivača, zamene stolarije, kao i fasaderski radovi, čuvajući autentičnost izgleda slikarevog doma. 

Ministarka kulture Maja Gojković istakla je ovom prilikom da je Spomen-kuća Save Šumanovića izuzetan spomenik kulture za čitavu državu i kulturno blago opštine Šid. „Biće mi veliko zadovoljstvo da dođem ovde i da zajedno otvorimo vrata kuće Save Šumanovića za posetioce, sve građane i građanke Šida, kao i za turiste“, dodala je ministarka Gojković povodom završetka radova na uređenju unutrašnjosti objekta.

Kuća u kojoj je slikar proveo detinjstvo, ranu mladost i poslednju deceniju svog života, pretrpela je u prethodnom periodu značajna oštećenja. Pod naletom olujnog vetra 19.jula 2023.godine, oštećen je krov kuće u meri koja je zahtevala hitnu sanaciju.

Ministarstvo kulture odgovorilo je na apele predsednika opštine Šid, Zorana Semenovića opredelivši sredstva u iznosu od 10 miliona dinara za rekonstrukciju krovne konstrukcije i krovnog pokrivača, neophodne zidarske, stolarske i fasaderske radove, dok učešće Opštine Šid iznosi 5 miliona dinara.

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Šidske kulturne priče” koji sufinansira Opština Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.