Predsednik Vučić položio venac na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici u znak sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu

U okviru obeležavanja dana sećanja na stradale u logoru smrti Jasenovac  kao i na sve druge stradale u strašnim vremenima Drugog svetskog rata predsednik Srbije Aleksandar Vučić je položio venac na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici.

U isto vreme je predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik položio venac na spomenik stradalim u Donjoj Gradini nekada delu kompleksa logora Jasenovac. Na ovaj način najviši politički predstavnici Srba su još jednom podsetili na stradanja srpskog naroda sa željom da se to nikada ne ponovi a pred svim narodima ovih prostora otvore perspektive boljeg života.

„Srpski narode, nekoliko godina zajednički obeležavamo stradanje našeg naroda, mi i Republika Srpska, pokazujemo naše jedinstvo, pokazujemo ga svake godine prisećajući se velikih žrtava našeg naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod može jedino da ide ka drugačijoj budućnosti. Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, a mogli ste da čujete i predsednika Dodika i predsednicu Cvijanović, reakao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

„Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine kada je spomen-park otvoren nijedan predsednik Srbije nije došao. U našim udžbenicima ne uči se dovoljno o Jasenovcu, pa kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

„Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga”, istakao je Vučić.

On je podsetio je da već nekoliko godina Srbija i RS zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda.

„Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajući se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj buduhćnosti”, naglasio je Vučić.

„Mesari ili majstori, tako su zvali one koji su klali. Jedan je tako i prezime dobio”, nastavio je predsednik Vučić.

„Ubistva koje država naredi nije samo ubistvo, to je pokolj i genocid. Nad Srbima je u NDH izvršen genocid”.

Da smo na vreme govorili o genocidu počinjenom nad našim narodom možda se ni ratovi devedesetih ne bi dogodili, smatra predsednik.

„Možemo da utičemo da više ne bude Jasenovaca ili Oluja”, završio je predsednik Vučić.