Predstava „Bogojavljenska noć“ otvara Šekspir festival u Čortanovcima

foto promo plakat

Predstava „Bogojavljanska noć“ reditelja Ivana Vanje Alača otvoriće večeras u 20 časova 11. „Šekspir festival“ u Čortanovcima, najavili su organizatori.

„Bogojavljenka noć“ je nastala u saradnji festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad, u okviru novog festivalskog programa „Moj prvi Šekspir“, koji mladim autorima omogućava prvi susret sa Šekspirovim delom na profesionalan način.

„Poveravanjem ovakvog zadatka mladoj autorskoj i glumačkoj ekipi projekta ‘Moj prvi Šekspir’ osetio sam veliku zahvalnost i odgovornost da svojom mladošću, energijom i brzinom pokažemo pre svega koliko je Šekspir i dan danas ‘mlad'“, naveo je Alač.

Kako je najavljeno, do 7. jula publici će se na glavnoj festivalskoj sceni, u autentičnom ambijentu čortanovačke rezidencije „Vila Stanković“ predstaviti pozorišta iz Velike Britanije, Italije i Srbije.

Drugog festivalskog dana publiku će dočekati londonski Flute Theatre, čijih će sedam izvođača odigrati sve likove u komadu sa muzikom “San letnje noći”. 

„Romeo i Julija: Poslednji sati“ je energična plesna predstava koju će 6. jula izvesti ImPerfect Dancers Company, a „kroz pokret i muziku istražuju najsuptilnije emocije Šekspirovog čuvenog dela“. 

Letnje izdanje Šekspir festivala zatvoriće komad “Hamlet Double Bill”,  itallijanske trupe La Ribalta teatro, kao dvojezični italijanski i engleski spoj komedije i tragedije između likova grobara i glumaca Šeksiprovog Hamleta.

Reditelji Nikita Milivojević i Boris Liješević su selektori „Šekspir festivala“, koji je član Evropske mreže Šekspir festival i dobitnik priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine 2022 – 2024“.
Kako je najavljeno, deo programa „Šekspir festivala“ planiran je na jesen u Srpskom narodnom pozorištu, sa novim partnerom – INFANT festivalom.