Preminuo čuvar srpskog groblja „Zejtinlika“ čika Đorđe Mihailović u 96. godini

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar „Zejtinlika“ preminuo je danas u 96. godini.

Foto: Moj grad SM

Đorđe Mihailović je rođen 1. maja 1928. godine u Solunu. Popularni Čika Đorđe bio je nekadašnji čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ u Solunu. Više od pola veka Đorđe Mihailović dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazivao im gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke svih osam hiljada srpskih stradalnika.

Foto: Moj grad SM

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Posle smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića. Mihajlović je bio čuvar groblja do maja 2022. godine, a odstupio je zbog narušenog zdravlja.

Foto: Moj grad SM

Odlikovan je jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena.

Dana 11. novembra 2021. godine uručeno mu je priznanje Majka Srbija u ime države Srbije, priznanje mu je uručio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena