Projekat obnove srpskog srednjovekovnog GRADA ZMAJEVA – Kupinika

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je 136 ugovora, vrednih više od 40 miliona dinara, za projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini i zaštite i očuvanja tradicionalnog srpskog narodnog stvaralaštva u AP Vojvodini.

U pitanju su projekti koji se bave negovanjem, prezentacijom i promocijom tradicionalog srpskog stvaralaštva i istraživanjem, zaštitom i očuvanjem pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i njegovom digitalnom prezentacijom.

Za projekat “Kupinik – pet vekova posle (1521-2021)”, u ime pećinačke lokalne samouprave ugovor vredan milion dinara potpisala je Ljubica Bošković, direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci.

“Pećinačka lokalna samouprava i Turistička organizacija opštine Pećinci poslednjih godina čitavim nizom projekata radi na očuvanju tradicije i kulture našeg kraja, a najznačajniji je upravo obnova poslednje srpske srednjovekovne prestonice, Kupinika, koji je pre tačno 500 godina razoren. Opština Pećinci je pre nekoliko godina napravila prve korake ka očuvanju ovog istorijskog bogatstva, a mi ćemo sa ovim sredstvima koja smo dobili početi polako da mu vraćamo stari sjaj. Naime, prvo ćemo napraviti jednu maketu Kupinika koju će svi naši posetioci moći da vide i da dožive kako je Kupinik nekad izgledao. Takođe, na maketi će se nalaziti i QR kod koji će posetioce voditi na novi sajt Turističke organizacije opštine Pećinci, gde će moći pročitati sve relevantne informacije vezano za ovo srednjovekovno utvrđenje. A ono što će biti veliko iznenađenje za naše posetioce je hologram zmaja koji će dočekivati posetioce i izranjati iz zidina Kupinika“ – rekla nam je direktorka Bošković i podsetila da su u Kupiniku stolovali poslednji srpski despoti Brankovići, a da je Vuk Grgurević Branković legendarani Zmaj Ognjeni Vuk podigao Kupinik na nivo prestonice.

Kupinik kao prestonica srednjovekovne Srbije

Kada je Srbija 1459. posle pada Smedereva nestala kao država, ovaj grad je postao ne samo rezidencija srpskih despota već i prestonica nacije. U gradu na prvoj liniji odbrane Ugarske i Evrope od Osmanlija niko nije ni hteo ni smeo da živi osim Srba. Kupinik u sledećih sedam decenija bio centar oko koga su se okupljali plemstvo, sveštenstvo i narod čuvajući identitet i tradiciju.

Srpska tvrđava Kupinik pala je 1521. u velikom pohodu Osmanlija na Beograd.

Porušio ga je sultan Sulejman Velicanstveni tek posle zauzimanja Beograda, u povratku s pohoda. Od tada poslednja srpska srednjovekovna prestonica leži u ruševinama, a zanimljivo je da je njena opeka korišćena kasnije pri obnovi Beogradske tvrđave.

DCIM100MEDIADJI_0019.JPG