Promocija knjige Steve Lapčevića „Novi čovek u starom svetu – prosvetno-vaspitni rad u misaonom sistemu i praksi Jovana Udickog“ u Muzeju Srema

O etičkim principima Jovana Udickog, ili: zašto nam trebaju učitelji.

Muzej Srema biće u subotu 28. oktobra domaćin promocije treće knjige Steve Lapčevića pod nazivom „Novi čovek u starom svetu – prosvetno-vaspitni rad u misaonom sistemu i praksi Jovana Udickog“. U pitanju je intelektualna biografija najznačajnijeg mitrovačkog vaspitača, pedagoga i etičara koji je svojim radom na nacionalnom, kulturnom i društvenom polju obeležio prvu polovinu 20. veka u Sremskoj Mitrovici. Ova knjiga predstavlja svojevrsni nastavak istraživanja koje autor više godina sprovodi, a koje je rezultiralo prošlogodišnjim objavljivanjem knjige „Odleteo soko sivi“ u kojoj Lapčević donosi životnu biografiju Udickog.

Studija čiji su recenzenti prof. dr Slađana Milenković, prof. dr Saša Marković i prof. dr Zorica Kuburić, za predmet istraživanja ima one uzore koji su obilkovali misaoni sistem Jovana Udickog, kao i pocrtavanja načina na koji su ovi uzori manifestovani u Udickovljenoj praksi.

Ova knjiga koja ne govori samo o vaspitno-prosvetnim principima Jovana Udickog, već na izvestan način ukazuje i na moguće pravce kretanja savremenog čoveka doneće i priče o Društvu Trezvenosti, Društvu Crvenog Krsta i drugim organizacijama kroz koje je Jovan Udicki nastojao da ostvari svoje etičke principe. Međutim, ovde nema reči o prostom prepričavanju istorijske hronologije, već o vrednostima koje ova društva sa sobom nose, onako kako ih je objasnio i shvatio Jovan Udicki.

U izradi studije autor je koristio originalne radove Jovana Udickog iz njegove lične zaostavštine koju je porodica ustupila, njegove novinske članke, eseje, govore, pesme, izveštaje… fotografije.

Promociju prati i postavka „Kako postati Novi čovek?“, svojevrsna prezentacija materijala iz kojeg je studija čiji je izdavač Arhiv Vojvodine, nastala. Postavka je već otvorena i moći će da se pogleda do početka novembra.