Proslavljena hramovna i gradska slava u Šidu

Praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja (Sveti Nikolaj Letnji) praznuje se kao hramovna i slava grada Šida. Ovaj praznik okuplja nas svake godine 22.maja u najlepšoj svečanosti posvećenoj zaštitniku Šida.

Svečanost obeležavanja gradske slave otpočela je u prostorijama MZ Šid gde je predsednica MZ Šid, Kaća Vijuk u prisustvu predsednika opštine Šid, Zorana Semenovića, kumova slave, Ivane Pezić i Tarajić Nikole, saradnika i prijatelja dodelila ovogodišnju Svetonikoljsku nagradu i zahvalnice. Svetonikoljsko priznanje, priznanje koje Mesna zajednica dodeljuje kolektivima i pojednicnima koji svojim radom i zalaganjem doprinose afirmaciji našeg grada, poneo je protojerej-stavrofor Radomir Mišić. On je ovom prilikom istakao da je ovo priznanje „priznanje zajedništva i ljubavi, potvrda da samo zajedničkim trudom i radom možemo ostvariti sve naše poduhvate, da samo uz međusobnu podršku možemo voditi računa o poverenom narodu, deci i omladini“. Ovogodišnja zahvalnica dodeljena je udruženju „Sremska svinjokolja i kobasicijada“.

Predsednik opštine Šid, Zoran Semenović čestitao je svim građanima i sveštenstvu arhijerejskog namesništva šidskog današnji praznik, i osvrnuo se na veliki jubilej koji naš grad ove godine obeležava – 250 godina od kada je carskim dekretom Marije Terezije Šidu dodeljen status grada, sa pravom održavanja vašara. Ovakav jubilej najbolji je povod za odavanje najvećih priznanja i prilika da se zahvalimo onima koji u svojoj skromnosti najviše i neumoljivo rade za svoju zajednicu, baš onako kako to gospodin Mišić čini.

Po završetku Liturgije u Hramu Sv. oca Nikolaja, slavska Litija krenula je ulicama našeg grada. Slavsku povorku sa ikonom Svetog Nikole na čelu, pratio je veliki broj građana, a današnja svečanost zaršena je proigodnim kulturno umetničkim programom SKUD „Sveti Sava“.