Putevi Srbije organizuju kampanju: Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život

U tu svrhu pripremljeni su edukativni video i radio spot, objave za društvene mreže, informativni flajeri i posteri.

JP „Putevi Srbije“ sprovodi edukativnu kampanju „Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život“ sa ciljem da utiče na ponašanje vozača na autoputevima i probudi svest o značaju i upotrebi zaustavne trake.

Kako je saopšteno iz ovog preduzeća, nastavlja se sprovođenje aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja i sistemski deluje na podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju.

Kampanja se sprovodi kako bi se uticalo na nepropisno ponašanje učesnika u saobraćaju prilikom korišćenja zaustavne trake, a u cilju edukacije korisnika puta o pravilnom korišćenju zaustavne trake i to isključivo za zaustavljanje vozila zbog neispravnosti ili iznenadne nesposobnosti vozača za upravljanje vozilom uz ukazivanje na rizik i posledice nebezbednog zaustavljanja u zaustavnoj traci.

Ukoliko se desi da vozilo mora da se zaustavi u zaustavnoj traci zbog neispravnosti vozila ili iznenadne nesposobnosti vozača da upravlja vozilom vozač je dužan da uključi sve pokazivače pravca, nosi svetloodbojni prsluk, obeleži vozilo sigurnosnim trouglom na udaljenosti od minimalno 100 metara, i sa bezbednog mesta preduzme sve potrebne mere da vozilo što pre ukloni sa puta.

Imajući u vidu veliku zastupljenost saobraćajnih nezgoda u zaustavnoj traci autoputa edukativna kampanja se posebno odnosi na vozače teretnih vozila, vozače autobusa koji primaju putnike, vozače putničkih vozila koji se nepropisno zaustavljaju u zaustavnoj traci radi obavljanja različitih potreba.

Vodeći se tezom da se nezgode na putevima mogu sprečiti, JP „Putevi Srbije“ najavljuju da će sistemski delovati na podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju.

U tu svrhu pripremljeni su edukativni video i radio spot, objave za društvene mreže, informativni flajeri i posteri.