Putujete za praznike? U ove zemlje ne krećite bez međunarodne dozvole!

Stižu praznici, i mnogi planiraju da odu u inostranstvo. Da li znate za koje sve zemlje vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola?

„Za sve koji putuju, međunarodna vozačka dozvola nije neophodna za one zemlje sa kojima se Srbija graniči, dovoljna je srpska“, rekla je za Prvu TV Nevena Damjanović iz AMSS-a.

„Oni koji idu u Nemačku, Italiju ili Francusku, na primer, moraju da imaju i međunarodnu dozvolu. Za Austriju, ona nije potrebna“, dodala je Damjanović.

Svi državljani Republike Srbije mogu da je dobiju, ali i stranci, ukoliko imaju dozvolu koju su dobili u Srbiji. Takođe, oni koji imaju probnu vozačku dozvolu, ne mogu dobiti međunarodnu.

„Za izradu same međunarodne vozačke dozvole potrebno je par minuta. Izdaje se na šalterima AMSS-a, a sami vozači treba da spreme ličnu kartu, vozačku dozvolu i kopiju nje, kao i dve uplatnice – međunarodne takse. Sama vozačka dozvola košta 2.000 dinara, uz to što treba platiti i te takse koje su oko 960 dinara“, rekla je Damjanović.

Veće gužve na graničnim prelazima, zaključuje, očekuju se već u popodnevnim satima, i to na prelazima prema Hrvatskoj, Crnoj Gori ili BiH.