Radnik inđijskog Doma zdravlja uhapšen zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji

foto Pixabay

Policija je uhapsila jednu osobu u Domu zdravlja u Inđiji zbog sumnje da je unosila lažne podatke o vakcinaciji protiv virusa kovid 19.

Takođe, uhapšene su i četiri osobe za podstrekivanje krivičnog dela, a protiv jedne osobe će biti podneta krivična prijava za isto delo, saopštio je MUP.

Pripadnici MUP-a uhapsili su M. H. (2002) zaposlenog u Domu zdravlja u Inđiji zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, zbog postojanja sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekivanju, uhapšeni su N. H. (1977), G. R. (1968) i zaposleni u Domu zdravlja u Inđiji D. M. (1977) i J. G. (1971), dok će protiv jedne dvadesetpetogodišnje devojke biti podneta krivična prijava za isto krivično delo.
„Sumnja se da je M. H. je od avgusta 2021. do polovine aprila 2022. godine, iskorišćavanjem ovlašćenja za rad, a na podstrekavanje ostalih osumnjičenih, unosio neistinite podatke za više lica u centralizovanu elektronsku bazu podataka u kojima je evidentirao da je više osoba primilo vakcine, iako je utvrđeno da ne poseduju dokaz o vakcinaciji“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija objašnjava da je na taj način, M. H. omogućio izdavanje potvrda o vakcinaciji protiv virusa kovid 19 i preuzmanje digitalnog zelenog sertifikata bez prethodne vakcinacije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.