Raspisan likovni i literarni konkurs na temu zdravlja usta i zuba

U periodu od 13. do 19. maja na teritoriji Srbije obeležava se 34. Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“.

Cilj ovogodišnje kampanje je prosvećivanje opšte populacije o značaju i načinima očuvanja oralnog zdravlja. U okviru Nedelje zdravlja usta i zuba naglašava se povezanost oralnog i opšteg zdravlja, kao i značaj oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh.

U okviru Kampanje se organizuje konkurs za izbor najboljih literarnih sastava i likovnih radova. Konkurs je namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji.

Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno vaspitni rad u vrtićima i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja i da se edukuju deca o značaju i načinima očuvanja zdravlja usta i zuba, naročito u okviru porodice i uslovima koje ona omogućava.

Vrtići i osnovne škole mogu da dostave po tri najbolja likovna rada u kategoriji predškolski uzrast i po tri najbolja literarna i likovna rada u kategoriji učenika – uzrast I -IV razred osnovne škole i uzrast V-VIII razred.

Radovi za Južnobanatski okrug se dostavljaju Zavodu za javno zdravlje Pančevo – odsek za proociju zdravlja do 19. maja sa naznakom „Za konkurs XXXIV Nedelja zdravlja usta i zuba“, na adresu Pasterova broj 2, Pančevo.

Likovni radovi bi trebalo da budu urađeni na papiru, u formatu bloka broj 5.

Najbolji likovni i literarni radovi biće izabrani na nivou okruga, a zatim dostavljeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kako bi se proglasio i promovisao najbolji dečiji rad na temu ovogodišnje Kampanje.

Najbolji radovi biće izabrani i promovisani na okružnom nivou, postavljeni na sajt Instituta za javno zdravlje Srbije i prezentovani na simpozijumu zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji.