RHMZ izdao upozorenje – subota će biti paklena! Tečnost, voće i povrće važni

Foto: Internet

„U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 °S, a u subotu, koja će biti najtopliji dan lokalno se očekuje i oko 40 stepeni Celzijusa. U nedelju i početkom naredne sedmice na severu Srbije manji pad temperature“, navode iz RHMZ-a.

Bilo je i ranije vrelih toplotnih talasa, ali ih sada beležimo od tri do pet godišnje. Sve to pojedini klimatolozi objašnjavaju porastom temperature, koja je povećana za 1,2 stepena usled porasta koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi.

„Ovako toplo vreme je posledica rasporeda vazdušnog pritiska nad Evropom i prilia veoma tople afričke vazdušne mase koja je već zahvatila veći deo zapadne Evrope, britanska ostrva i Skandinaviju“, rekao je Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Temperature će u subotu, 23. jula, doživeti svoj maksimum, pa se očekuje da se u drugoj polovini naredne sedmice spuste na 30 do 34 stepena. Tada se očekuju i padavine. U avgustu postoji mogućnost za pojavu još toplotnih talasa.

Foto: Skrinšot RHMZ

Manje kafe, povećajte unos tečnosti, voća i povrća zbog visokih temperatura

Poželjno je da smanjite unos kafe, jer ukoliko inače pijete više od jedne ili dve šoljice kafe dnevno, to može loše da utiče na vaše srce pogotovo na visokim temperaturama.

Isto tako, izbegavajte gazirana pića i alkohol, jer sadrže velike količine šećera. Umesto toga, tečnost unosite kroz vodu ili kroz ledene čajeve. Možete na primer da pijete rashlađeni čaj od nane, u koji ćete dodati kockice leda, malo limuna ili listiće nane, pišu Novosti.

Što se tiče ishrane, trudite se da što više jedete supe i čorbe, kao i da povećate unos voća i povrća. Iskoristite to što je sada bogat izbor sezonskog voća i povrća, pa na tome bazirajte svoju ishranu.