RHMZ izdao upozorenje – u petak i subotu ponovo grmljavina, grad i orkanski vetar

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u petak i subotu posle podne i uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost uz ponegde krupan grad, kratkotrajno olujne udare vetra i izolovano orkanske udare vetra.

Kako navodi RHMZ, u oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata u petak i subotu posle podne i uveče očekuje se jaka grmljavinska aktivnost.

„Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz: ponegde krupan grad (> 5 centimetara u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 metara u sekundi) i izolovano orkanske udare vetra (> 28 metara u sekundi)“, ističe RHMZ.

Dodaju da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

„Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred“, napominje RHMZ.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da u noći između petka i subote i subote i nedelje ponovo možemo očekivati jake grmljavinske nepogode i to prvenstveno na području Vojvodine, Podrinja, Mačve, dela Šumadije i Beograda.

Naglašava da je mala verovatnoća da se ponovi nevreme kakvo nas je u sredu zadesilo.

Ipak, poručuje da upozorenja RHMZ-a treba ozbiljno shvatiti i biti svestan potencijalne opasnosti.