Ruma dobila „Park heroja sa Paštrika i Košara“

„Gradski park“ na uglu Trga oslobođenja i Glavne ulice u Rumi od sada nosi naziv „Park heroja sa Košara i Paštrika“.

Uz vojne počasti spomen ploču sa novim imenom parka, u znak sećanja na pale heroje, otkrili su general – major u penziji Božidar Delić, general Stojan Konjikovac i pukovnik Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona na Košarama.

Svečanost je održana u sklopu osmog Vidovdanskog sabora, Akademije vidovdanskih vitezova srbskih koja je i inicirala promenu naziva parka.

„Ovaj prelepi park od sada nosi ime heroja sa Košara i Paštrika, onih mladih ljudi iz cele Srbije i Crne Gore. Oni se nisu delili, oni su bili jedinstveni i ovo što se danas dešava u Rumi treba na sličan način da se desi u svakom gradu naše Srbije“, rekao je general – major Delić.

Pukovnik Duško Šljivančanin, koji je i sam bio ranjen na Kosovu i Metohiji tvrdi da je ovo veliki dan za sve branioce otadžbine.

„Želim da se zahvalim rukovodstvu Rume, građanima Rume, našoj vojsci, organizatorima Sabora, na poštovanju prema borcima, ne samo prema borcima – herojima sa Košara i Paštrika nego svim onim koji su dali živote za odbranu naše zemlje. Znaćemo to da cenimo, verujte ovo je veliki dan i sigurno je da se danas raduju duše boraca i sa Košara i sa Paštrika i sa svih ratišta gde su ostali naši mučenici“, poručio je Šljivančanin.

Sabor u Rumi su posetili udruženja veterana iz Srbije, Republike Srpske, članovi Humanitarnog udruženja „Gardijsko srce“, pripadnici policijskih i vojnih specijalnih jedinica, vojnici koji su branili našu zemlju u ratovima 90-ih, za vreme Nato agresije, Svesrpski Kozački savez, Društvo srpsko-ruskog bratstvo „Aleksandar Nevski“ i brojni građani.

Po tradiciji uručena su i priznanja Akademije u svečanoj sali Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Rumi, a i ovog puta manifestaciju je muzički upotpunio hor Srpskog pevačkog društva u Rumi, koji je neposredno pred otkrivanje spomen ploče otpevao himnu „Bože pravde“.