Rušenje Majskog drveta u Bikić Dolu

Kroz manifestaciju „Rušenje majskog drveta“, kroz igru, pesmu i poeziju, Rusini u Bikić Dolu čuvaju od zaborava stari narodni običaj. Majsko drvo sadi se pred 1.maj i ruši se na hrišćanski praznik Duhovi.

Stari običaj, Rusini su pre više od dva veka doneli migrirajući iz Slovačke u ove krajeve, a neguju ga i danas.

Ukrašava se šarenim trakama kako bi godina bila rodna, šarena i vesela, a kako se nekada sadilo pred kućom devojke za udaju, majsko drvo nosi i simboliku ljubavi.

Tako je bilo i danas u Bikić Dolu. Domaćin današnje manifestacije, KPD „Ivan Kotljarevski“ iz Bikić Dola pripremilo je bogat program u saradnji sa kulturno umetničkim društavima sa teritorije opštine Šid, koja su kroz pesmu pokazala svu lepotu rusinskog, slovačkog i srpskog jezika, te svu lepotu raznolikosti naše opštine.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i predsednik SO Šid, Tihomir Stamenković, koji je u ime Opštine Šid primio zahvalnicu KPD „Ivan Kotljarevski“ i UŽ „Bikićanke“ za dugogodišnju saradnju i podršku u radu.

 

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Šidske kulturne priče” koji sufinansira Opština Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.