Povodom informacija da se u objektima sremskomitrovačke predškolske ustanove „Pčelica“ pojavila salmonela i da je nekoliko dece otrovano hranom i zbrinuto u Domu zdravlja pozvali smo direktoricu ove ustanove Biljanu Cvijetić koja je rekla za naš portal:
„Svi obroci se spremaju u kuhinjama u okviru vrtića, svaki naš objekat ima kuhinju. Dakle, ne postoji ketering koji se doprema, već se hrana i obroci spremaju kod nas. Mi imamo četiri vaspitne grupe koje su smeštene u objektu stare škole „Jovan Popović“ i za mališane koji se tu nalaze i borave hrana se priprema u vrtiću „Zvezdica“. Imamo svoje dostavno vozilo i vozača. Sve radimo po protokolu u odgovarajućem posudju sa kojeg je takođe uzet bris da se proveri i ispita. Sve namirnice su sa atestom a prostor gde se sprema hrana je sa zahtevima sanitarne inspekcije i po hccp sistemu. Urađeni su uredni sanitarni pregledi i svi imaju sanitarne knjižice koje se rade na svakih šest meseci. One su u roku, to mogu da kažem“, rekla nam je direktorica PU „Pčelica“ Biljana Cvijetić.
Pojavile su se informacije na društvenim mrežama kao i u medijima sa različitim brojem dece koja su otrovana hranom, u vrtiću su do juče dobili informacije za sedmoro dece.
„Dobili smo saznanje da je dete dobilo salmonelu, roditelj nas je obavestio, to je bilo naše prvo saznanje o tome i mi smo odmah reagovali tako što smo obavestili Sanitarnu inspekciju, Zavod za javno zdravlje kao i Dom zdravlja. Oni su po dojavi izašli na teren, uzeti su uzorci i uradjeni svi potrebni brisevi. Uzorkovali su i hranu tog dana a pregledani su i jelovnici. Obroci koji se pripremaju u vrtićima su termički obrađeni“, istakla je direktorica Cvijetić.
Na osnovu poslednjih informacija koje smo dobili, nadležni su naložili da se pojačaju mere higijene, da zaposleni nose maske u kuhinji, a uradjen je i sanitarni pregled zaposlenih.
Informacije koje smo dobili govore o tome da analize hrane nisu izolovale patogene bakterije koje bi mogle biti odgovorne za ove tegobe.